Събития на дата
31 Март 2017

Архивни събития

Преди 71 години на 31 Март 1946 година

Съставено е второ ОФ-правителство начело с о.з. ген-лейтенант Кимон Георгиев. Правителството по същество представлява поредно стъпало на поставяне на политическия живот в страната под контрола на БРП /к/. А съставянето на нов кабинет е обусловено от неотстъпчивата позиция на опозицията по въпроса за участието й с двама свои министри в едно ново правителство - договорка между държавните глави на трите велики сили. Опозицията не иска кои да са двама министри, а министрите на правосъдието и вътрешните работи. Други нейни непроменени искания остават това за разтурване на 25-то ОНС и нови избори със самосточтелни листи.
Преговорите са преустановени в края на март, а доста след полунощ на 30-ти срещу 31-ви 3. 1946 г. К. Георгиев и Г. Димитров успяват да нагласят кабинета.

Преди 94 години на 31 Март 1923 година

Третият Държавен съд произнася присъди на министрите от кабинета на д-р Васил Радославов за участието на България в Първата световна война. В. Радославов, Д. Тончев, П. Пешев, Хр. Ив. Попов, П. Динчев и Д. Петков са осъдени на доживотен затвор, на 15 г. затвор - ген. К. Найденов, на 10 г. - ген. Жеков, Хр. Г. Попов, Н. Апостолов и В. Кознички, а ген. Кл. Бояджиев на г. Всички те са лишени и от граждански и политически права, като те солидарно (заедно с наследниците на починалия по време на процеса Ж. Бакалов) се осъждат да заплатят на държавата 32 740 050 864 лв. и 92 ст. Само след няколко месеца обаче БЗНС пада от власт и съдбата на осъдените не е толкова жестока.