Събития на дата
30 Октомври 2017

Архивни събития

Преди 86 години на 30 Октомври 1931 година

Никола Кофарджиев е секретар на БКП. Убийството става при престрелка с полицията в София, като също е арестуван и Рачо Цанев, член на ЦК на БКП.
Никола Георгиев Кофарджиев е политически деец, член на БКП. Роден е на 11 май 1904 г. в град Бургас. Участва в подготовката на Септемврийското въстание (1923 г.) в Перник. След неуспеха на въстанието, е заловен и хвърлен в затвора. Освободен през 1924 г., разгръща дейност за възстановяване на комсомолските организации в София и околните села. През 1925 г. е заловен и изправен пред съд, но успява да избяга и емигрира в СССР. Кофарджиев се завръща през 1926 г. и застава начело на Българския комунистически младежки съюз. Отново емигрира в СССР (1928 г.–1930 г.). През 1929 г. е включен в състава на ЦК на БКП, а от 1930 г. до смъртта си е и негов секретар.

Преди 94 години на 30 Октомври 1923 година

В центъра на София по заповед на Тодор Александров е убит д-р Никола Иванов Генадиев - български общественик, журналист, държавник.
Никола Генадиев е роден през 1868 г. Той е син на Ив. Генадиев. Завършва право в Брюксел. Заедно с брат си Х. Генадиев основава и издава в Пловдив в-к "Балканска зора" (1890 г.-1900 г.). Влиза в политическите борби като стамболовист. Никола Генадиев е министър в кабинетите на Р. Петров и д-р Гудев (1903 г.-1908 г.) - първо на правосъдието, след това на търговията и земеделието. След убийството на Д. Петков е лидер на Народнолибералната партия. Министър на външните работи (1913 г.) в кабинета на В. Радославов. През 1915 г. Никола Генадиев изпълнява специална мисия на правителството в чужбина. След завръщането си с подробен доклад се изказва против участието на България в Първата световна война на страната на Централните сили. Убийството му е наредено поради страх на ВМРО от авторитета на Генадиев, който се готви да основе своя партия "Народно единство". Александров неоснователно смята, че Генадиев може да вземе доста гласове на предстоящите избори и да се опита да върне на власт свалените на 9. 6. 1923 г. земеделци, с които е в нелоши отношения.

Преди 140 години на 30 Октомври 1877 година

По време на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) Осман паша получава заповед да задържи Плевен до пълно изразходване на припасите си, след което да се оттегли от града.
Осман паша (1832 г.–1900 г.) е турски военен деец. Избухването на Руско-турската освободителна война 1877–1878 г. го заварва като началник на турския гарнизон във Видин. Прехвърля се със своята войска в Плевен и се съпротивлява на руските и румънските войски до края на ноември (ст. ст.) 1877 г. След превземането на града е пленен от руската армия. Освободен е след края на войната. Осман паша е военен министър (до 1885 г.). По време на Гръцко-турската война 1897 г. е главнокомандващ турската армия.

Преди 145 години на 30 Октомври 1872 година

В резултат на арестите организирани от софийският управител Ахмед Мазхар паша за разкриване на извършителите на Арабаконашкия обир, в Ловеч са арестувани двама от членовете на комитета - Димитър Пъшков и Марин поп Луканов.
По време на Арабаконашкия обир група революционни дейци начело с
Димитър Общи ограбват турска пощенска кола (22 септември 1872 г.) в
Арабаконашкия проход (днес Ботевградски проход), Средна Стара планина.
В резултат на акцията са взети 125 000 гроша, които трябвало да бъдат
използвани за нуждите на Вътрешната революционна организация.
Арабаконашкият обир е извършен въпреки противопоставянето на Васил
Левски. Последствията от този акт са тежки за революционната
организация. Турските власти предприемат масови арести на населението в
този край. В резултат на това са задържани голям брой членове на
революционните комитети в Тетевен, Орхание (днес Ботевград), Етрополе,
Ловеч и близките край тях села. Действията на турските власти са
улеснени до голяма степен от признанията, които прави сам Димитър Общи
след неговото залавяне. Благодарение на тях властта попада и в следите
на Васил Левски, който, за да предотврати окончателното проваляне на
революционната организация, се отправя за Ловеч, но е заловен в
Къкринското ханче.