Събития на дата
3 Април 2017

Архивни събития

Преди 27 години на 3 Април 1990 година

Народното събрание избира Петър Младенов за президент/председател на България. Петър Младенов следва философия в Софийския университет "Св. Климент Охридски", след което завършва Московския институт за международни отношения. Член е на ЦК на БКП от 1971 г. От 10 ноември 1989 г. е издигнат за генерален секретар на ЦК на БКП. На този пост остава до 2 февруари 1990 г. Преди това е министър на външните работи. За периода ноември 1989 г. - април 1990 г. е председател на Държавния съвет.
Като президент/председател на страната Младенов остава до 6. 7. 1990 г., когато заради една реплика известна като "танковата реплика" подава оставка под напора на протестиращите симпатизанти на опозицията.

Преди 27 години на 3 Април 1990 година

На този ден са отчетени резултатите от общопартийния референдум. За преименуването се обявяват 86,71 % от партийните членове.
БСП е съучредител на коалициите Предизборен съюз - БСП, Българска либерална партия, Отечествена партия на труда, Християнско женско движение, Народнолиберална партия "Стефан Стамболов", Български социалистически младежки съюз (БСМС), Български земеделски народен съюз "Александър Стамболийски" и Политически клуб "Екогласност". През 1996 г. е съучредител на "Заедно за България", през 1997 г. на Демократична левица, а през 2001 г. и на "Коалиция за България".
Председатели на БСП са: Петър Младенов, Александър Лилов, Жан Виденов, Георги Първанов и Сергей Станишев. От април 1990 г. печатен орган е в. "Дума", който наследява в. "Работническо дело".

Преди 111 години на 3 Април 1906 година

Турски части разбиват четата на полк. Анастас Янков край с. Влахи, Мелнишко. Той е убит.
Полковник Янков е деец на македоно-одринското революционно движение. Роден е в с. Загоричане, Костурско и завършва българско училище в Цариград. Участва като доброволец в Сръбско-турската война от 1876 г. и в Руско-турската освободителна война от 1877–1878 г. След Освобождението завършва Военното училище в София. По време на Сръбско-българската война от 1885 г. той се сражава при Сливница. Включва се в дейността на ВМОК и взема участие в Горноджумайското въстание от 1902 г. По време на Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г. полк. Янков е начело на чета в Пирин. Включен е в състава на въстаническия щаб в Разложко. След разгрома на въстанието продължава да броди с чета из Македония.

Преди 157 години на 3 Април 1860 година

По инициатива на по-радикално настроените църковни дейци в Цариград се провежда Великденската акция. По време на тържествената литургия в българската черква “Св. Стефан” Иларион Макариополски не споменава името на патриарха. Според църковните канони този акт означава публично отхвърляне върховенството на патриаршеската власт и демонстрира желанието на българите да имат своя самостоятелна църква. Примерът на цариградските българи е последван във всички по-големи български общини.