Събития на дата
3 Януари 2018

Архивни събития

Преди 28 години на 3 Януари 1990 година

В дните между 3 януари – 14 май заседава Кръглата маса, чиято цел е споразумение между БКП и опозицията за осъществяване на българския преход към демокрация. От 23 януари започват пленарни заседания, които се излъчват директно по националните медии. На 13 март е подписано споразумение Народното събрание и правителството да се съобразяват с решенията на Кръглата маса, като връзката между институциите се осъществява от Благовест Сендов и Любен Кулишев. На 15 май са подписани споразуменията за политическия преход към демокрация. На 10 декември 1989 г. се състои митинг на СДС с искане да се организира "Кръгла маса", на която властта и опозицията да се договарят за промените. Някои от стенограмите от заседанията на Кръглата маса може да прочетете оттук: [url]http://www.omda.bg/bulg/k_masa/entry.html[/url]

Преди 65 години на 3 Януари 1953 година

Роден е патриарх Кирил /светско име Константин Константинов/. Той е историк, член на БАН (1970 г.), доктор по богословие (1927 г.), “доктор хонорис кауза” на Софийската., Московската и Санкт Петербургската духовни академии. Следва богословие в Белград (от 1920 г.), завършва в Черновци, Украйна (1925 г.). В периода 1928-1930 г. специализира философия в Берлинския университет. През 1936 г. получава духовен сан “стобийски епископ”. През 1938 г. е избран за пловдивски митрополит. На 10 май 1953 г. е избран за патриарх и софийски митрополит. Провъзгласен е за Праведник на света в Ерусалим през 2002 г. в Зала на паметта в комплекса Яд Вашем, заради участието му в спасяването на българските евреи. Той и екзарх Стефан I са първите православни архиереи в света, получили това признание.

Преди 111 години на 3 Януари 1907 година

Група студенти освиркват княз Фердинанд (дошъл за няколко метра с файтон) при откриване сградата на Народния театър. Студентите, а и част от присъстващите, които се присъединяват към тях протестират срещу неуважителното отношение на монарха към тях. Един треторазреден (но доста мил на монарха) служител-небългарин реди листата на поканените за откриването и естествено на това откриване за студенти и обикновени софиянци е отредена ролята на улични акламатори. "Акламаторите" обаче си позволяват да замерват княза със снежни топки. Бесен князът се накарва на премиера Димитър Петков - Свирчо, а той ревва на полицията да убива. Започват грозни сцени в центъра на столицата: боеве с ранени, арести. (За събитията можете да погледнете и статията от архива ни "Власт и родство - 1" или тук: [url]http://www.bg-history.info/?p=statia&statiaid=3[/url]) Започва Университетската криза. Под натиска на княза правителството нарежда да се арестуват студентите. Професорите се солидаризират с тях и са уволнени. Подава оставка и министърът на просвещението проф. д-р Иван Шишманов. Университетът е затворен за 6 месеца (от 4 януари). Университетската криза се разрешава едва след назначаването на ново правителство (януари 1908 г.) начело с лидера на Демократическата партия - Александър Малинов.

Преди 141 години на 3 Януари 1877 година

Подписана е руско-австро-унгарска конвенция - тайно съглашение между Русия и Австро-Унгария, подписано във Виена като допълнение към Райхщатското споразумение от 1876 г. Двете страни се договарят в случай на война между Русия и Османската империя Австро-Унгария да спазва благосклонен към Русия неутралитет, за което Русия се съгласява след войната тя да окупира Босна и Херцеговина, без Новопазарския санджак. За България е предвидено да бъде призната независимостта й, като не се допуска превръщането й в голяма славянска държава на Балканския полуостров.