Събития на дата
26 Март 2017

Архивни събития

Преди 11 години на 26 Март 2006 година

Днес е денят на Тракия.

През 2006 г. правителството обявява 26 март за ден на почит към тракийските българи и тяхната роля за съхраняване на едно от най-богатите исторически и културни наследства в Европа.

Началото на тракийското движение в България е поставено с учредяването на първото тракийско дружество от Капитан Петко Войвода на 3. 3. 1897 г. Датата 26 март е свързана с освобождението на Тракия – през 1913 г., по време на Балканската война и победата в Одринската битка - 13. 3. по стар стил.

От 20-те години на миналия век признателните тракийски българи и българската общественост заедно с Българската армия и Българската православна църква отбелязват тържествено в цялата страна 26 март като Ден на Тракия.

Преди 68 години на 26 Март 1949 година

Започва пленум на ЦК на БКП, на който Вълко Червенков изнася информация за срещата през декември 1948 г. на българска партийна делегация, в която участва и Трайчо Костов, със Сталин. Тогава Сталин остро обвинява Трайчо Костов, че крие от Съветския съюз цените, по които България търгува със Запада. Това е използвано от В. Коларов и В. Червенков, за да започнат атака срещу Тр. Костов, в чието лице виждат конкурент за най-висшите постове в партията и държавата. Пленумът решава да извади Тр. Костов от състава на Политбюро и да го освободи от постовете подпредседател на Министерския съвет и председател на Комитета по стопански и финансови въпроси.