Събития на дата
24 Септември 2018

Архивни събития

Преди 28 години на 24 Септември 1990 година

Варшавският пакт е военнополитически съюз, създаден с договор, подписан на 14 май 1955 г. във Варшава от България, ГДР, Полша, Румъния, СССР, Унгария, Чехословакия и Албания (която през 1968 г. излиза от Варшавския пакт). Държавите участнички във Варшавският пакт се задължават в съответствие с Устава на ООН да се въздържат в международните си отношения от заплаха със сила или използването й и да разрешават всички спорове с мирни средства, като се консултират помежду си по всички важни международни въпроси. В случай на въоръжено нападение над някоя от държавите участнички, подписалите Варшавския договор са задължени да й окажат незабавна помощ с всички средства, включително въоръжена сила. Висш орган на Организацията на Варшавския договор е Политическият консултативен комитет. Създадено е Обединено командване на въоръжените сили, което заедно с Военния съвет и щаб ръководи дейността на Обединените въоръжени сили. Варшавският договор е прекратен на 1 юли 1991 г.

Преди 159 години на 24 Септември 1859 година

Роден е генерал-лейтенант Радко Димитриев - началник щаб на армията (1904 – 1907 г.), командващ 3-та армия (1912- 1913 г.), помощник-главнокомандващ (1913 г.). Завършва военното училище в гр. София и военна академия в Русия. Той е един от главните инициатори за свалянето на княз Александър I, след което емигрира в Русия, служи в Кавказ. След завръщането си в България (1898 г.) е началник-щаб на армията, след това - началник на Трета военна област, а в Балканската война (1912 г.) поема командването на Трета армия. Под негово командване е спечелено сражението на позицията Люлебургас - Бунар Хисар (15-19 октомври); командва съединените Първа и Трета армия и при атаката на Чаталджанската позиция (4 ноември ст. ст.). В Междусъюзническата война замества ген. Михаил Савов на поста помощник-главнокомандващ. По време на Първата световна война постъпва в руската армия, където командва последователно 8-и и 2-и сибирски корпус, 3-а и 12-а армия в Галиция, на р. Сан, ок. Лвов и пр. През 1917 г. е натоварен с отбраната на фронта Рига - Двина, където са най-тежките боеве. След революцията в Русия, след като отказва заедно с други генерали да приеме длъжност в болшевишката армия, е разстрелян. Неговото име носи с. Радко Димитрово (Шуменска община).

Преди 329 години на 24 Септември 1689 година

Български доброволци се включват в австрийската атака на Ниш (по време на Австро-турската война 1683-1699 г.), командвана от маркграф Лудвиг Вилхелм фон Баден, командир на австрийските контингенти на Балканите. Градът е превзет същия ден. В сражението като редовни части на австрийска войска са включени два български отряда, командвани от Георги Пеячевич и Богдан Маринов.

Преди 838 години на 24 Септември 1180 година

Умира Мануил I Комнин - византийски император от династията на Комнините. Той е най-малкият син на Йоан II, когото наследява през 1143 г. Мануил I Комнин съдейства за укрепването на едрото и средно земевладелие и на военното съсловие, като привлича на служба и т. нар. “западни хора” (негови сродници - майката на императора е унгарка, първата му съпруга е германка, втората е норманка, военни наемници и търговци). В писма до папата лансира идеята за възобновяване на единството на старата Римска империя. При Мануил I Комнин Константинопол става център на дипломатическа активност. Поддържа приятелски отношения с германския император Конрад III, сключва съюз с Генуа през 1169 г., а с Пиза през 1170 г. срещу Венеция. Воюва успешно с маджарите и сърбите, опитва се да възстанови византийското господство в Италия и Египет. На 17 септември 1176 г. войските му са разгромени от селджукските турци в битката при Мириокефалон.