Събития на дата
23 Август 2017

Архивни събития

Преди 83 години на 23 Август 1934 година

В България се извършват масови арести на македонски дейци, но 10 от водачите им начело с Иван Михайлов се укриват и напускат страната. Властта иззема 47 картечници, 11 000 пушки, 15 автомата, 637 пистолета, 3 гранатомета, 7800 ръчни бомби и 71 000 патрона.

Иван Михайлов (Ванчо) е роден на 26 август 1896 г. в с. Ново село, Щипско. Той е участник в националнореволюционното движение на македонските българи и е един от ръководните дейци на Вътрешната македонска революционна организация. Първоначално учи в София и Солун, след което завършва сръбска гимназия в Скопие. Още като ученик се включва в борбата на своите сънародници за освобождението им от турска, а после и от сръбска и гръцка власт. След края на Първата световна война 1914 г. – 1918 г. записва право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и участва в основаването на студентското дружество "Вардар". Активно участва и в живота на възстановената ВМРО.

Иван Михайлов е близък сподвижник и доверено лице на Тодор Александров. След убийството на Александров (август 1924 г.) е включен в състава на ЦК и скоро се налага като фактически ръководител на организацията. Ръководи разправата с противниците на Тодор Александров. По негово нареждане се извършва ликвидирането на редица дейци на ВМРО, сред които П. Михайлов, ген. Ал. Протогеров и др. След разцеплението на организацията през лятото на 1928 г. възглавява течението, подкрепяно от тогавашния министър-председател А. Ляпчев и военния министър ген. Ив. Вълков, във външната си политика ориентирано към сближение с фашистка Италия. Забраната на ВМРО от режима на деветнадесетомайците през 1934 г. го принуждава да мине в нелегалност, а не много след това и да емигрира заедно със съпругата си извън България. Първоначално се установява в Турция, после живее в някои европейски страни. Годините на Втората световна война прекарва в обкръжението на хърватския поглавник Анте Павелич. В началото на септември 1944 г. е прехвърлен с немски самолет в Скопие с цел да образува правителство, подкрепяно от хитлеристите, но не успява. След Втората световна война се установява трайно в Италия, откъдето направлява дейността на македонските патриотични организации в САЩ и Канада. Автор на "Спомени", които са наситени с богат документален материал и служат като ценен извор за историята на националнореволюционните борби на македонските българи и особено за ВМРО през периода между двете световни войни. Като участник в националнореволюционното движение и като ръководен деец на ВМРО Иван Михайлов до края на живота си се придържа към схващането за българската етническа принадлежност на славянското население в Македония. След като застава начело на ВМРО, издига лозунга за независима Македония не вече като тактика, а като стратегия на възглавяваната от него организация. Иван Михайлов умира на 5 септември 1990 г.

Преди 1383 години на 23 Август 634 година

Умира Абу Бекър ас Сиддик - първият от четиримата "праведни" халифи. Избран е за водач на мюсюлманската общност след смъртта на пророка Мохамед. Роден е около 572 г. Ас Сиддик е богат търговец от Мека и първи от мъжете приема исляма. Поддържа финансово мюсюлманската общност до преселението в Медина. Абу Бекър съпровожда Мохамед във всички военни походи. След смъртта на Пророка приема титлата халиф (“приемник, заместник”). Безкомпромисно налага отново исляма на отметналите се арабски племена в Хиджаз, Недж, Йемен и из цяла Арабия.