Събития на дата
21 Август 2017

Архивни събития

Преди 18 години на 21 Август 1999 година

С два взрива е направен опит да се разруши бившия мавзолей на Георги Димитров. Сградата обаче не рухва и се налага да бъде досъборена с механични средства.

Преди 28 години на 21 Август 1989 година

Турция затваря границата си с България, след като вече са се изселили 344 000 български турци. В България остават още хиляди желаещи да се изселят.

Преди 67 години на 21 Август 1950 година

Провежда се втори съдебен процес срещу стопански дейци, обвинени в "саботажи" и "вредителство". Седем от тях са бивши заместник-министри (един от тях - Боню Петровски, който е бивш заместник-министър на външната търговия, получава доживотна присъда), а петима са директори на държавни стопански обединения.
Първият съдебен процес е проведен в периода 3 - 6 април 1950 г. и е насочен срещу 12 ръководни стопански дейци, обвинени в участие в "трайчокостовската заговорническа организация" и в "саботажни и вредителски действия". На 7 декември 1949 г. започва съдебен процес срещу Трайчо Костов и още 10 задържани, повечето от които видни стопански дейци. Те са обвинени в организиране на заговор срещу "демократичния държавен строй", в издаване на държавна тайна на чужди разузнавания и във връзки с "титовистите". Пред съда Трайчо Костов се отрича от изтръгнатите с насилие "самопризнания" при следствието, а когато му е дадена последната дума, заявява, че никога не е бил в служба на английското разузнаване, не е участвал в "престъпните заговорнически планове на Тито и неговата клика" и винаги се е отнасял "с уважение и почит към Съветския съюз".

Преди 77 години на 21 Август 1940 година

Лев Троцки (Лейба Давидович Бронщейн) е известен функционер на ВКП (б), публицист, общественик, държавник. Роден е през 1879 г. в Херсонска губерния. Един от идеолозите на т. нар. класова борба. През 1905 г. е осъден на заточение в Сибир, но успява да избяга. След Февруарската революция в Русия, заедно с група други болшевики тръгва от САЩ и през Канада, пристига в Русия, където става най-близкия приятел и сътрудник на В. И. Ленин. Той е един от организаторите и ръководителите на въоръжения болшевишки преврат от 25 октомври 1917 г., народен комисар на външните работи в правителството на В. И. Ленин. Ръководител е на делегацията, която изработва и сключва Брест-Литовския мирен договор между Съветска Русия и Централните сили. Народен комисар по военните и морски дела (1918-1924 г.). Успява да създаде силна и дисциплинирана армия, като привлича за служба в нея голяма част от офицерите на старата руска армия. Развива и усъвършенства т. нар. теория на перманентната революция, според която болшевишката партия трябва да създава революционна ситуация в съседните страни и да изпраща революционери, които да извършват там социална революция. По такъв начин идеите на социализма ще завладеят целия свят. След смъртта на В. И. Ленин, през 1927 г. е изключен от партията и от ръководните органи на Коминтерна и заточен в Казахстан. През 1929 г. е изгонен от Русия в Турция. Там живее няколко години (на о-в Принкипио в Мраморно море), след което се преселва в Мексико. Убит е от агента на КГБ Рамон Меркадер, който е осъден за този акт на 30 години затвор. През 1970 г. Меркадер излиза от затвора; през 1972 г. е удостоен със званието “Герой на Съветския Съюз”.