Събития на дата
20 Април 2017

Архивни събития

Преди 46 години на 20 Април 1971 година

От 20 до 25 април на Десетият конгрес на БКП се приема програма, която поставя като "непосредствена историческа задача" на партията "изграждането на развито социалистическо общество". Програмата характеризира този етап като "исторически необходим закономерен етап в прехода от капитализма към комунизма", който изразява най-пълно същността на социализма, разкрива "превъзходството" му над капитализма. През периода ще се осъществи "скок в производителните сили" на основата на използване постиженията на научно-техническата революция, собствеността постепенно ще се превърне в "единна общонародна", социалистическата демокрация ще достигне "висша и всестранна изява", а държавата на диктатурата на пролетариата ще прерасне в "общонародна". Разбира се, набляга се върху това, че и през новия период БКП ще бъде "ръководна и направляваща сила". Програмата обявява, че "грижата за човека е основна грижа на партията, смисъл и съдържание на цялата й политика". В приетите от конгреса директиви за шести петгодишен план (1971-1975 г.) се акцентира върху използването на постиженията на науката и техниката за осигуряване на икономически растеж. Продължава линията на ускорена индустриализация с изпреварващо развитие на машиностроенето, енергетиката, металургията и химическата промишленост. Предвижда се реалните доходи на човек да нараснат с 25- 30 %, националният доход през 1975 г. да се увеличи с 47-50 % в сравнение с 1970 г.. На пленума на ЦК на БКП на 25 април Тодор Живков е преизбран за член на Политбюро и първи секретар на ЦК.

Преди 128 години на 20 Април 1889 година

Адолф Хитлер е канцлер на Германия от 1933 г., и фюрер и райхсканцлер от 1934 г. до смъртта си; лидер на Националсоциалистическата германска работническа партия. След края на Първата световна война, в която участва като ефрейтор в германската армия, Хитлер се присъединява към реваншистките кръгове в Бавария. Той взима участие в бирения пуч в Мюнхен през ноември 1923 г., за което е осъден на 5 години затвор. Докато лежи зад решетките, Хитлер заедно с Рудолф Хес пише книгата "Моята борба". В нея той хвърля вината за поражението на Германия върху комунистите, капиталистите и евреите, и крои планове за световно господство на арийската раса. Хитлер се издига в йерархията на нацистката партия, която получава най-добри резултати на парламентарните избори през 1932 г., без да има абсолютно мнозинство. На 30. 1. 1933 г. Адолф Хитлер все пак става канцлер на Германия. Събитията следват доста бързо: на 27. 2. 1933 г. нацистите инсценират подпалването на Райхстага, а на 20. 3. същата годинана е откриват първия концентрационен лагер в Дахау, близо до Мюнхен. Провеждат се и нови избори през март 1933 г. Западът разбира, че милитаризацията на страната води към нова война, но се надява Хитлер да се насочи на Изток, към Съветския съюз. На 1 септември 1939 г. Германия напада Полша, с което започва Втората световна война. През януари 1942г. по заповед на Хитлер се провежда конференцията във Ванзее край Берлин, на която се планира "окончателното решение" на еврейския въпрос. В изпълнение на решенията започва строителството на лагери на смъртта, основно на територията на Полша. През февруари 1943 г. хитлеристките войски са разгромени при Сталинград, с което ходът на войната се обръща. Хитлер се самоубива на 30. 4. 1945 г. в своя бункер, в обкръжения от Съветската армия Берлин заедно със съпругата си Ева Браун.

Преди 141 години на 20 Април 1876 година

В Копривщица избухва Априлското въстание.
Поради предателството на един от присъстващите депутати на Оборищенското събрание, местните турски власти научават за взетите решения и предприемат незабавни контрадействия. На 19 април една конна полицейска група от Пловдив, предвождана от Неджиб ага, пристига в Копривщица, за да арестува ръководителите на местния революционен комитет. За да предотврати тази акция, Т. Каблешков заедно със своите другари нападат конака, където се е установила турската полицейска част. При завързалата се престрелка част от турските заптиета са убити, а други, начело с Неджиб ага, успяват да се измъкнат и избягат. Веднага след извършеното нападение Т. Каблешков изпраща до Панагюрище, където се намират ръководителите на IV революционен окръг, и до други места бързо писмо, с което приканва всички българи към повсеместен бунт. Понеже е подписано символично с кръвта на едно от убитите заптиета, то придобива известност като "Кървавото писмо".
Веднага след получаването на писмото в Панагюрище Бенковски обявява въстанието. Създава се Военен съвет, или т.нар. Привременно правителство, което става главен орган на революционната власт в IV революционен окръг. На него се възлага както ръководството на военните дела, така и осъществяването на новата гражданска власт в града. Той изпраща чета начело със стотника Ив. Парпулов - Орчо войвода, която да подпомогне въстаниците в Стрелча и осигури връзката между Панагюрище и Копривщица. Веднага след обявяването на въстанието П. Волов и Икономов се отправят към североизточните райони на окръга, а Бенковски, който междувременно организира своя конна дружина, т. нар. Хвърковата чета, се насочва към средногорските села Мечка, Поибрене, Мухово и др. и вдига населението на въстание.