Събития на дата
14 Декември 2018

Архивни събития

Преди 69 години на 14 Декември 1949 година

Трайчо Костов е осъден на смърт. На 7 декември 1949 г. започва съдебният процес срещу Трайчо Костов и още 10 задържани, повечето от които видни стопански дейци. Те са обвинени в организиране на заговор срещу "демократичния държавен строй", в издаване на държавна тайна на чужди разузнавания и във връзки с "титовистите". На 14 декември съдът произнася присъдите им. Петима от обвиняемите получават присъда доживотен затвор, трима - 15 години затвор, един е осъден на 12 и един на 10 години затвор. Пред съда Костов се отрича от изтръгнатите с насилие "самопризнания" при следствието. Костов е осъден на смърт.
На 17 декември 1949 г. присъдата е изпълнена.

На 7 април 1949 г. в "Държавен вестник" е публикуван указ на Президиума на Народното събрание за освобождаване на Трайчо Костов от длъжностите подпредседател на Министерския съвет и председател на Комитета по стопански и финансови въпроси ", поради допуснати от него груби грешки при ръководене работата на Министерския съвет и във връзка с отношенията ни със Съветския съюз". Трайчо Костов е арестуван от органите на Държавна сигурност на 20 юни 1949 г. Той е обвинен в насаждане на "антисъветски настроения", "националистически уклон", опити да разцепи партията и "нечестно и двулично отношение" към Георги Димитров и Сталин. Трайчо Костов е отстранен от ЦК на БКП и е изключен от партията. На 30 ноември 1949 г. във в. “Работническо дело” е публикуван обвинителен акт за "предателската, шпионска и вредителска дейност на Трайчо Костов и неговата група". Бившият заместник-председател на Министерския съвет и секретар на ЦК на БКП е обвинен в организиране на антидържавен заговор с подкрепата на висши югославски ръководители и на американския пълномощен министър в София Доналд Рийд Хийд.

Преди 79 години на 14 Декември 1939 година

СССР е изключен от Лигата на нациите заради нападението срещу Финландия. Съветският съюз нахлува във Финландия на 30 ноември 1939 г. Целта е присъединяване на Карелия към съветската държава. Първият период на войната завършва в края на декември 1939 г. Червената армия е спряна пред линията "Манерхайм". Това е финландска система от дълговременни укрепления на Карелския провлак по продължение на границата със СССР. Строена е през 1927-39 г. по инициатива на К. Манерхайм. Дължината й е 135 км, дълбочина й достига до 90 км. Има около 2000 огневи съоръжения. В краят на 1939 г. съветският генерален щаб разработва нов план за войната. На 11 февруари 1940 г. войските на маршал С. К. Тимошенко правят пробив на линията "Манерхайм". Град Виборг и района около него е завладян. Финландия е принудена да сключи мирен договор на 12 март 1940 г. Новата граница между двете държави е коригирана в полза на Съветския съюз.

Преди 141 години на 14 Декември 1877 година

В Плевен е организиран тържествен парад на частите, взели участие в превземането на града. Обсадата на Плевенския гарнизон е една от най-мащабните операции по време на Руско-турската война, която според изследователите предопределя и крайната победа на Русия. В обсадата участват и румънски отряди. На 10 декември 1877 г. рано сутринта части на Плевенския гарнизон предприемат опит да преминат през р. Вит (в района между селата Долни Дъбник и Долна Митрополия). С помощта на навреме пристигнали подкрепления турските части са отблъснати и около 14 ч Осман паша приема предложената му безусловна капитулация. Осман паша влиза в Плевен на 19 юли 1877 г. На 30 октомври 1877 г. той получава заповед да задържи Плевен до пълно изразходване на припасите си, след което да се оттегли от града. Руските атаки срещу Плевен са три. Те са неуспешни, руските части дават големи жертви. Предприета е обсада на града.