Събития на дата
12 Октомври 2018

Архивни събития

Преди 32 години на 12 Октомври 1986 година

Срещата в Рейкявик между Роналд Рейган и Михаил Горбачов приключва без споразумение за контрол върху въоръженията. Въпреки това срещата остава знакова и е едно от най-важните събития на 20-ти век. Тя е важен етап от разчупването на ледовете между Изтока и Запада. Само след около 5 години ще настъпят важни промени - Студената война ще е история, а СССР няма да ги има.

Преди 91 години на 12 Октомври 1927 година

Вътрешната тракийска революционна организация се саморазпуска под натиска на властите и дейците й учредяват Комитет за свободата на Тракия с председател Димитър Маджаров (Маришки) и подпредседател Константин Георгиев.
Вътрешната тракийска революционна организация е националнореволюционна организация на тракийските българи, която се бори за автономия на цяла Тракия, която се оказва след края на Първата световна война (1914–1918 г.) вън от пределите на България. Организационните й структури са нелегални бойни групи, възглавявани от районни отговорници и пунктови началници. Формира и свои въоръжени чети, ръководени от войводи.Като цяло ВТРО се учредява на 17 септември 1923 г. от дейци на разтурената вече Българо-турска вътрешна тракийска революционна организация (БТВТРО). Установява контакти с легалните тракийски дружества в Хасково, Кърджалийско и Смолянско, а сформираните въоръжени чети съсредоточават своята дейност главно в пределите на Западна Тракия. Защитава тракийските бежанци от нападения на разбойници и контрабандисти, както и от грабежите на тютюневи комисионери. За набиране на материални средства облага с данък едрите тютюневи фирми. Само за няколко месеца, благодарение на местното население, се превръща в истинската власт в Югоизточна България. Дейността й продължава до лятото на 1926 г., когато поради неблагоприятни външнополитически условия се принуждава да се саморазпусне. Официално обаче прави това на 12 октомври 1927 г.

Преди 143 години на 12 Октомври 1875 година

Емануил Васкидович е учител, книжовник, обществен деец. Роден е в Мелник през 1795 г. Първоначално учи в родния си град, а след това продължава образованието си на о. Хиос. От 1815 г. става учител и основава светско училище в Свищов, в което преподава до 1845 г. и от 1854 г. до 1863 г. През 1846-1854 г. е учител в Плевен. Името му е свързано с взаимоучителната метода, която въвежда в Свищовското училище още през 1832 г. Емануил Васкидович оставя и голям брой учебници: буквар, гръцка граматика, читанка и др. Подпомага Неофит Бозвели да издаде през 1835 г. своето "Славеноболгарское детеводство за малките деца". Обществената му дейност се изразява в различни мисии на градската община в Свищов до Влашко, Цариград, Виена и др.