Събития на дата
1 Декември 2018

Архивни събития

Преди 18 години на 1 Декември 2000 година

Заседанието в Брюксел на Съвета на министрите на вътрешните работи и правосъдието на ЕС взема решение да се извади България от Шенгенския визов списък. Шенгенското споразумение е подписано на 14 юни 1985 г. Страните, които го подписват са : Франция, Германия, Белгия, Холандия и Люксембург. Споразумението предвижда премахване на граничния контрол между страните – членки на ЕС, свободно движение на хора и стоки, засилен контрол по “външните” граници на съюза. Споразумението влиза в сила на 26 март 1995 г. за седем от подписалите го 10 страни. Тези седем страни са Германия, Белгия, Холандия, Испания, Франция, Люксембург и Португалия. През септември 1995 г. Европейският съвет приема списък на страните, за които се изисква входна виза. Официалното изваждане на страната ни от списъка става на 15 март 2001 г.

Преди 74 години на 1 Декември 1944 година

Обнародвано е постановление, което предвижда да бъдат освобождавани от наказателно преследване военни, подсъдими по т.нар. Народен съд, ако имат активно участие във войната срещу Германия. Целта му е да запази от преследване част от кадровите военни. Постановлението е по доклад на военния министър Дамян Велчев. Министерският съвет го приема на 23 ноември. БРП (к) се противопоставя на постановлението. От 4 до 7 декември тя организира митинги и демонстрации в цялата страна и на 8 декември постановлението е отменено.

Преди 130 години на 1 Декември 1888 година

Антим I e духовник, пръв български екзарх, обществен и политически деец. Светското му име е Атанас Михайлов Чалъков. Роден е в Лозенград (днес в Турция). Учи последователно в Коручешменското училище в Цариград, в Богословското училище на остров Халки и в Духовната академия в Москва. След като се завръща от Русия, става преподавател, по-късно и ректор на Духовната семинария на остров Халки. През 1861 г. е ръкоположен за варненско-преславски, а през 1868 г. – за видински митрополит. Антим I провежда борба за независима българска църква, отхвърля каноническото подчинение на Цариградската патриаршия, обявява се и срещу унията. През 1871 г. е избран за член на Временния съвет на Българската екзархия, на 16 февруари 1872 г. за български екзарх. По време на Априлското въстание 1876 г. защитава българския народ, поради което турското правителство го заточава в Мала Азия. Освободен през 1878 г. , той отново заема екзархийския си пост и се включва в политическото изграждане на българската държава. Избран е за председател на Учредителното събрание и на Първото Велико народно събрание (1879 г.) в Търново.

Преди 671 години на 1 Декември 1347 година

Цар Иван Александър сключва втори брак с еврейката Сара, която приема светото кръщение и с него името Теодора. Първата съпруга на Иван Александър е изпратена в манастир. Иван Александър е български цар от 1331 г. Воюва с Византия. Възвръща земите между река Тунджа и Черно море (след битката при Русокастро на 18 юли 1332 г.), използва византийските междуособни борби, за да получи през 1344 г. Пловдив и 8 крепости в Родопите. Води военни действия срещу унгарската експанзия срещу Видинското царство (1365-69 г.) и срещу граф Амадей VII Савойски при похода му към Българското черноморие (1366-67 г.). Разделя държавата между синовете си Иван Шишман и Иван Срацимир. Иван Александър е покровител на книжнината и изкуствата.