Влизал ли е Крум в Константинопол?

Нека разгледаме най-популярното сведение от Теофан Изповедник от последната глава на Хронологията му от изданието на ГИБИ:

Първото преведено изречение от ГИБИ пояснява, как Крум обикалял около Константинопол, НО пък пропуска да съобщи както е това „сенахерим” – дали е прилагателно за кръвопиец  или военна титла ?. След това Крум извършил нечестиви жертвоприношения  на ливадата пред Златната порта. Ето я „Златната порта” (фиг. 1 и картинките над нея) в парченце от картата на Sebastian  Munster.  Виждаме че това  е  междинна врата за влизане и излизане от крепостта на КПол и мощно фортификационно съоръжение, което е запазено дори до ΧVI в., за да бъдеизобразено   от картографа.

фиг.2 http://cartotecadigital.icc.cat/cdm/singleitem/collection/oceania/id/343/rec/1

Крепостните врати  на Константинопол са номерирани от юг към север, като първа е Златната порта и последна портата при Влахерните при  Златния Рог. Golden gate е не само първа по номерация, но и главен церемониален вход в КПол. Тя се ползва от Императорите при завръщане от победни походи, при коронации и т.н. Само в изключителни случаи оттам са пропуснати да влязат „външни хора” - папски легати през 519 и 868 г. и папа Констатин  (664 – 9 април 715, папа от  708 дo 715) през 710 г. Виждаме също така, че Златната порта е МЕЖДИННА ПОРТА както вече споменах във фортификационната система на КПол и е между портата на първата крепостна стена (пред който е рова с вода) и портите на изход от двореца на Седемте кули. Няма как Крум да има досег със Златната порта и да иска да си забие копието в нея, АКО се разхожда „по ливадите” пред крепостта.

Нататък Теофан продължава, че Крум се смаял от добре построената императорска войска. Е, как ще види Крум как е подредена императорската войска АКО е извън крепостните стени на КПол, високи на това място над 10 метра – да не са прозрачни тези стени или е имал разузнавачи, които са го информирали от дирижабъл, реещ се над Константинопол!?

По какъв начин Императора няма да позволи Крум да забие копието си в Златната порта, АКО Крум е зад първата крепостна стена ? Няма как. Крум не само трябва да е вътре в крепостта, минимум между двете стени, НО освен това за е във ОТНОШЕНИЯ с Императора за да получи подобно непозволение. Щуротиите на нежният Тео обаче продължават с още по-фрапиращи сведения. „Злодеецът” Крум, излежаващ се на ливадите пред Константинопол изпраща един отряд да ограби Св.Мамант. Къде е Св. Мамант/Мамас ? Ето къде: Това е  XII район на КПол, квартал Тритон,  близо до стените на Теодосий.

Съвременните изследователи, ошеметени от „азиатското ханство” приписвано на Крум считат, че е имало  храмове Св.Мамас в Пера,  в Кормисион и къде ли не САМО и само Св.Мамас да не е в КПол, защото си противоречи с мнението, че Крум не е влизал в КПол. Факти за такива храмове извън КПол обаче НЯМА, те са хипотетични за да запълнят фактологическата дупка от такива. Теофан твърди, че Крум не е влизал в КПол, НО самата фабула на изложението му говори противното. Е, кое днес, XXI в., се приема за истина пред съда, дали твърдението на убиеца, че не е познавал жертвата или описанията му на това как е била облечена ? Очевидността на ФАКТОЛОГИЧНОТО ОПИСАНИЕ  на околоността елиминира НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТТА  НА СУБЕКТИВНОТО ТВЪРДЕНИЕ  и точно това се получава при писанията на Теофан.

1.Намираме като сведение в “Parastaseis syntomai chronicai” Gefrgi Codini, Bekker. Bonn, 1843, че при Св.Мамас е имало мост с дванадесет арки, украсен с голям бронзов дракон. На този дракон принасяли жертва девици, овце, птици и волове, като тези са порядки премахнати едва при втората половина на управлението на Император Зенон ( 425 – 491 г.). Порядките може да са били премахнати, но не пише, чеи  дракона е махнат от моста.

2.В Книгата за Михаил ΙΙΙ от Patricia Varona Codeso „Miguel III (842-867): Construcción Histórica y Literaria de un Reinado” стр. 158/9 (тя съобщава, че ползва сведения от GENESIO, 72, 51-53 ) се казва, че той ползвал хиподрума на Сан Мамас и „прекрасния дворец край Пропонтида”, който бил близо до църквата Сан Мамас, затова носел и името на църквата. Това не е  извън КПол, а вътре в него и не е на север край Златния рог, а на юг, край Мраморно море – Пропонтида.

3.В Хрониката на Симеон Логотед Vita Ireres пише, че Михаил III умира в двореца „Сан Мамас” след едно падане от коня в една надпревара, което съобщение съпоставено с горното и други обяснения на Логотет свързани с Василий Македонски, показват, че хиподрума „Сан Мамас” е вътре или част от частния Палат на Ромейските императори.

Всички тези сведения сочат, че района, църквата, палата, хиподрума и т.н. с име Св. Мамант/Мамас (Светец който бил пощаден от лъва според християнската религия) са вътре в КПол. Какво съобщава по-нататък Теофан: „ Злодееца изпратил един отряд в Св. Мамант и изгорил тамошния палат..”. Това индикира, че отряда е изпратен в РАЙОНА Св. Мамант, където се намира и двореца. Кой беше този дворец – той беше частна Императорска собственост.

„...и като натоварил на коли медния лъв от Хиподрома..” Кой е този хиподром – най-вероятно същият частен хиподрум, на който се пребил Михаил III, като паднал от коня и бил пренесен в Палата където починал по-късно.

„... заедно с мечката и змея на водохранилището и избрани статуи ...” Виждаме на картата на Константинопол, но и да не виждаме това на картата като резултат от археологически разкопки е пределно ясно, че водохранилищата са ВЪТРЕ в Константинопол, а не зад двойните страни извън крепостта. И това се отнася не само за КПол, но и за която и да е друга крепост.

„...завърнал се и взел с обсада Адрианопол”.  Четем, че изпратените каруци са натоварили доста тежки товари и това са статуи ( по наше виждане) частна собственост  на Императора. Нали Крум беше на „ливадата” извън КПол, как става така, че отряда изпратен от него натоварва на каруци медния лъв от Хиподрома, мечка, змей и избрани статуи от центъра на града – квартал Тритон? Това са големи тежести и са нужни съоръжения за преместването им, майстори които да свършат тази работа по демонтажа  и дори специални каруци за превоза им. Тези метални и мраморни творби  не са козя пастърма, която може да се вземе от „ханския отряд” на Крум и да се пъхне под седлата !  Нека видими и какъв „хан” е Крум. Защо „хан Крум” е вътре в Константинопол на мен ми е ясно – и Анастасий Библиотекар в т. 108, стр. 1424 го назовава Crumnus Vulgarum dux и на 997 стр. в гръцкият текст от Хронографията на Теофан е наречен αρχηγος, което преведено означава “стратег”, а стратег е ромейска военна титла, а не титла на пастир от Кавказките  планини, и в латинския текст на Хронографията е изписан Bulgarum princeps - само учените глави от БАН решават, че всички тези термини са разнозначни на „вожд”. Те и „reisi kabile” скоро могат  да напишат, лично аз не виждам голяма разлика между „вожд” и „войвода”. Както четете уважаеми читатели, и „хан” няма в писанията на Тео и Анастасий Библиотекар – хора почти очевидци на събитията. „Хан  Крум” е захаросана измислица на комисарите от БАН и папагалите които ги повтарят, понеже толкова са им възможностите да възприемат историческите дадености или това е цената да съществуват като такива.

Статията е публикувана преди 4 години, 8 месеца на 23 февруари 2013 г, и е видяна 3916 пъти

Мнения за Влизал ли е Крум в Константинопол? Споделете
вашето мнение!

Преди 4 години, 6 месеца T.Jonchev каза

Развитието е също толкова обичайно, колкото и началото. "при св.Мамас има мост с 12 арки, а такъв голям мост може да има само на р.Ликус". Извод, колкото логично изглеждащ, толкова и категоричен. След като ни трябва мост вътре в Константинопол, къде ли може да е бил? А, там има река - значи на реката! И понеже Боцман естествено не знае що за река е Ликус - както сега, така и тогава - прави категорично извод, че мост "може да има САМО на р.Ликус". Оказва се обаче, че Ликус е бара (и е бил бара още по времето на Константин Велики) и започва шикалкавенето: а)ама то и над пресъхнали реки имало мостове. Има, но не са строени върху пресъхнали реки, реките са пресъхнали след построяването им. А тук излиза, че ромеите са построили огромен мост над нищо и никаква рекичка - просто ей така, за да хабят сили и средства; б) ама може да е било аквадукт, защото днес жителите на Сеговия наричат аквадукта мост. Днес да, но ние говорим за девети век, а ромеите много ясно различават мостовете от аквадуктите и това е понятно за всеки, който познава източниците за историята на империята; в) ама може да не е мост над река - "може да е свързвал някои тепета в КПол". Не може - тогава нямаше да го наричат "мост". За аквадукти и виадукти си има термини и в гръцкия. А - дори и така да е - кои са тия тепета? Има ли между тях обект св.Мамас? Е, това е без значение, само и само за да се упорства, че мостът бил вътре в града. Пък защо някой да не си построи един 12-арков мост и без смисъл, и без нужда - ей така, да има. И за да може Боцман да се хване за нещо. Мостът, за който говори гръцкият текст, се споменава в редица извори - първо, защото е впечатляващо голям и второ, защото в близост с Константинопол няма кой знае какви водни препятствия, на които да се строят мостове. Той свързва двата бряга на Златния рог на северозапад от влахернския квартал. Вижда се достатъчно добре дори на ренесансовата карта, към която Боцман ни препраща, защото (ако не ме лъже паметта) е съществувал и е бил поддържан и използван чак до началото на XVIII век, ако не и до по-късно време. Но този мост не устройва Боцман, защото разбива тезата му на пух и прах.

Преди 4 години, 6 месеца bozman каза

Да си виждал в някой от плановете на Константинопол мост на Ликус? [color:blue] То остава и мост да видя – абе Легат, нали не ти харесваше топографията на Стамбул, защо ме караш да търся мостове от КПол в него ? [/color] Не си, защото ако беше видял, щеше да го посочиш. [color:blue] Това е последната ми цел на този свят Легат, да търся артефакти от писмени източници по топонимите на земята след 1200 години. Има един „учен” от НБУ – Зарко Ждраков Чиготфеса, свържи се с него – той е по тази част. Откри „непубликувани дупки” от колове на юрти под каменни плочи в Плиска. Приложи и „снимки” за тях – той ще ти е по вкуса. Ставаше въпрос за дупки от коловете на юртите на Аспарух [/color] Представяш ли си какво значи мост с 12 арки? [color:blue] Стига да е мост ! Защото българите като видят аквадукта на Сеговия и до днес му казват „мост”. Освен това мостове, които са над пресъхнали реки – под път и над път – ЗАЩО трябва да го търся този мост, АКО не съществува в момента това да не би да означава, ЧЕ НЕ Е БИЛ в Св. Мамант ?! Освен това НЕ Е задължително моста да е над река – може дза е свързвал някои тепета в КПол.[/color] Що не вземеш да прочетеш какво представлява Ликус в тази епоха? Една бара в напреднал процес на пресъхване - какъв мост, какви 12 арки? [color:blue] Бъркаш времената Легат. И до ден днешен над р. Мансанарес има големи мостове, а тя също е една бара в момента – просто липсва ти въображение за миналото. И не това е същественото, а същественото Е, че в Св. Мамант е бил този строеж и ТАМ СА ШЕТАЛИ ХОРАТА НА КРУМ. Освен това АКО този мост е бил извън КПол, ти щеше да го изтъкнеш 300 пъти досега. [/color] Ако се поогледаш из картите ще го видиш този мост, но не е там, където ти трябва. Основите на 12-те арки още съществуват. [color:blue] Където и да е, Е ВЪТРЕ в КПол. Хайде сега, като вещ по източниците кажи в кой източник е упоменат императора, който е „забранил” на Крум да забие копието в Златната порта, защото аз подозирам, че този „император” е вече Лъв V, с когото Крум изобщо не е в неприятелски отношения и по тези причини праща хора къде ли не из столицата. [/color]

Преди 4 години, 6 месеца T.Jonchev каза

"при св.Мамас има мост с 12 арки, а такъв голям мост може да има само на р.Ликус". Да си виждал в някой от плановете на Константинопол мост на Ликус? Не си, защото ако беше видял, щеше да го посочиш. Представяш ли си какво значи мост с 12 арки? Що не вземеш да прочетеш какво представлява Ликус в тази епоха? Една бара в напреднал процес на пресъхване - какъв мост, какви 12 арки? Ако се поогледаш из картите ще го видиш този мост, но не е там, където ти трябва. Основите на 12-те арки още съществуват.

Преди 4 години, 6 месеца bozman отговори на T.Jonchev

Bozman, естествено, критики не приема, --- Е, точно ти не можеш да се оплачеш от неприемане на критика от мен. ...................... макар че явно познава не топографията на Константинопол,а ползва тази на Стамбул, както се вижда от изображението на Йеди куле. --- В картата която съм дал с линк горе, ето я тука пак: http://cartotecadigital.icc.cat/cdm/singleitem/collection/oceania/id/343/rec/1 много ясно е нарисувано от Мюнстер, къде е 11 район. На други карти Тритон е вляво от 11 район – ето я картата на Хюбнер –Милингтън : http://depts.washington.edu/silkroad/cities/turkey/istanbul/istmap1.jpg . Те очевидно СА от Истамбул, а не от Калкута или Сингапур след като Истамбул е изграден нърху КПол. ............................. Кварталът Тритон се намира непосредствено зад Теодосиевите стени - в този квартал няма нито императорски дворец, нито хиподром. --- Така е нарисуван на някои карти, но на теб ти е много добре известно, че всички карти са късни издания съставени по описания. Gefrgi Codini (Parastaseis syntomai chronicai”, Bekker. Bonn, 1843,) съобщава, че при Св.Мамас има мост с 12 арки, а такъв голям мост може да има само на р. Ликус. Тя минава както през Тритон, ако е непосредствено зад стените, така и през Тритон и квартал Св.Мамас, ако Тритон е в 12 район. Къде е точно Тритон е безинтересно, защото конкретното в това кърсене е района на Св. Мамас и ТОЧНО на картата на Мюнстер в този район има цирк (хиподрум както го наричате в българско), аквадукт, някакво имение оградено със зид и колона в него и т.н. Т.е. Св. Мамас е в сърцето на КПол и в ТОЗИ РАЙОН ШЕТАТ ХОРАТА НА КРУМ. ............................... Според него Крум бил вътре в Константинопол и все пак обитавал палатка - така пише "Тео", когото в този случай Боцман по изключение одобрява. --- Е, и какво като обитава в палатка ?. Според тебе трябва да обитава шикиш-шадраваните на двореца ли ? Трудно ти е да забележиш, че палатката е на МЯСТО, откъдето може да се забие копие във Златната порта, а такива МЕСТА са или зад портата в двора на крепостта със Седемте кули или пред Златната порта – между двете стени. И двете места са ВЪТРЕ в КПол – ето това е трудно да се забележи. Според него Крум бил вътре в Константинопол, но при покушението, което му устроили ромеите, все пак избягал и се спасил. --- Е, и !? Какво те притеснява, че не са го убили ромеите ли ?. Освен това отново цитираш невярно – просто заслепението ти те води непрекъснато. Тео пише, че „Императора” му устроил засада, а не „ромеите”, това са тънки работи, но невероятнно важни, когато се разглеждат гражданските войни в ИРИ, истински съжелявам че още не си стигнал до тях. ............................ Прехвръкнал стените вероятно. Любопитно като какъв е бил в Константинопол - като враг (все пак две седмици по-рано е разгромил императорската армия при Версиникия) или като гост? --- Само толкова ли са ти предположенията – много постно. Бил е в качеството си на DUX от ИРИ и това е записано изрично от Анастасий Библиотекар, като твърде вероятно - като главнокомандващ на федеративните войски. ............................. Ако е като враг, значи е победител - завзел е града и се е разпореждал там. --- Аре сега пак ученически похвати на стражари и апаши. Защо да го ЗАВЗЕМА Легат !?, Той си влиза вътре безпрепятствено и си взема каквото си иска и откъдето си иска. ......................... При това положение защо е искал разрешение да забие копието, вместо да го направа - от добро възпитание? --- Защото забиването на копието е митраистки ритуал – ти се сети какъв. Златната порта е официалната порта на КПол и забиването на копие в нея означава, КОНТРОЛ и над императорските войски и всичко що е в КПол. Това означава и предявен контрол над войските на Лъв V, чийто войски НЕ СЕ сражават срещу Крум. В КПол дукса на федератите Крум влачи статуи тежки тонове, Лъв кори заговори срещу Рангабе, войските им е писнало да се бият едни срещу други и гледат само какво да завлачат от КПол – за българските папагалски историографи обаче, хан Крум, потомък на ханове е в човките им. ......................... Ако пък е бил като гост - кога се е помирил с императора, след като срещата е била уговаряна точно за да се споразумяват? --- Много излишни въпроси задаваш Легат, които НЯМАТ основания в текста на Тео. Това с каква цел го правиш – да става веселба ли или да си разказваме масали !? ............................. А ако е могъл да се мотае из ромейската столица когато и както пожелае - за какъв дявол е строил обсадни машини през зимата на 813/14г., за да го превзема, вместо просто да почука на портата с табакерата си, както Наполеон пред Гренобл, и тя да се отвори? А, да, не е имал табакера - там е проблемът. --- Поразяващ въпрос Легат, смаян съм. Защото за твоя изненада, описваните събития НЕ СА зимата на 813/14 г., а ЛЯТОТО на същата година. Защото когато Крум забива копието си в Златната порта, не е ясно кой е „императора” споменат от Тео – Лъв или Рангабе. Защото е възможно точно въртележката в КПол между Лъв, Крум и Рангабе да отваря портата за императорския трон на Лъв и да я затваря за Крум. Има и друго основание, което споменах преди години, по въпроса за Симеон и КПол. И Крум и Симеон са магистър-милитуми на федерати, А тези постове НЯМАТ ПРАВАТА да станат императори, каквито имат магистър етикума и мегистър педиума – двамата главнокомандващи на Империята. При нашите случай главнокомандващ– това е Лъв и незаконно взелият властта – Лакапин. Поздрави

Преди 4 години, 6 месеца T.Jonchev каза

Bozman, естествено, критики не приема, макар че явно познава не топографията на Константинопол,а ползва тази на Стамбул, както се вижда от изображението на Йеди куле. Кварталът Тритон се намира непосредствено зад Теодосиевите стени - в този квартал няма нито императорски дворец, нито хиподром. Според него Крум бил вътре в Константинопол и все пак обитавал палатка - така пише "Тео", когото в този случай Боцман по изключение одобрява. Според него Крум бил вътре в Константинопол, но при покушението, което му устроили ромеите, все пак избягал и се спасил. Прехвръкнал стените вероятно. Любопитно като какъв е бил в Константинопол - като враг (все пак две седмици по-рано е разгромил императорската армия при Версиникия) или като гост? Ако е като враг, значи е победител - завзел е града и се е разпореждал там. При това положение защо е искал разрешение да забие копието, вместо да го направа - от добро възпитание? Ако пък е бил като гост - кога се е помирил с императора, след като срещата е била уговаряна точно за да се споразумяват? А ако е могъл да се мотае из ромейската столица когато и както пожелае - за какъв дявол е строил обсадни машини през зимата на 813/14г., за да го превзема, вместо просто да почука на портата с табакерата си, както Наполеон пред Гренобл, и тя да се отвори? А, да, не е имал табакера - там е проблемът.

Преди 4 години, 8 месеца bozman каза

”””””Аха. Разнасял се Крум из Константинопол където си ще””””” --- Не е писано, „където си ще” а е писано ТОЧНО КЪДЕ ЩЕ – центъра на КПол, квартал Тритон – палата, водохранилищата, хиподрума и т.н. ”””” но когато трябвало да се срещне с императора вместо да иде в двореца му,”””” --- Според тебе, МОЖЕ БИ трябва да иде в двореца му, но според текста, НИКЪДЕ не пише, че Крум за да се срещне с императора трябва да отиде в двореца, на бани или на разходка с лодка....................... ””””неочаквано се озовал извън стените на града.”””” --- Никъде не пише, ЧЕ Е извън стените на града или СЕ Е озовал там. Това са съновидения на унесени в дълбок балкански сън папагали на които ти държиш исо по ИФ групова зависимост......................... ””””Освен това: архегос не е стратег, а предводител. Думата стратег си е достатъчно гръцка и достатъчно различна от архегос””””” --- Щото аргехигос не е гръцка, а патагонска. Хайде мен ме остави с никаквите ми познания по гръцки, ЗАЩО не вземеш да обясниш Легат, КАК Анастасий Библиотекар неграмотник в гръцката реч, пише, че αρχιγος е стратег и принц, А НЕ предводител.

Преди 4 години, 8 месеца bozman каза

Аха. Разнасял се Крум из Константинопол където си ще, --- Не е писано, „където си ще” а е писано ТОЧНО КЪДЕ ЩЕ – центъра на КПол, квартал Тритон – палата, водохранилищата, хиподрума и т.н. но когато трябвало да се срещне с императора вместо да иде в двореца му, --- Според тебе, МОЖЕ БИ трябва да иде в двореца му, но според текста, НИКЪДЕ не пише, че Крум за да се срещне с императора трябва да отиде в двореца, на бани или на разходка с лодка. неочаквано се озовал извън стените на града. --- Никъде не пише, ЧЕ Е извън стените на града или СЕ Е озовал там. Това са съновидения на унесени в дълбок балкански сън папагали на които ти държиш исо по ИФ групова зависимост. Освен това: архегос не е стратег, а предводител. Думата стратег си е достатъчно гръцка и достатъчно различна от архегос. --- Щото аргехигос не е гръцка, а патагонска. Хайде мен ме остави с никаквите ми познания по гръцки, ЗАЩО не вземеш да обясниш Легат, КАК Анастасий Библиотекар неграмотник в гръцката реч, пише, че αρχιγος е стратег и принц, А НЕ предводител.