Словени, склавени, славяни

Словени, скловени, славяни

B  o  z  m  a  n

Някои от горните термини са много добре на специалисти в областта на словото, други навярно се виждат от мнозина за първи път, но затова пък последния “славяни” е сред най-употребяваните и популярни и в известен смисъл най-изопачавания със и без умисъл. Кой е пръв виновник за цялата шумотевица ?

Това несъмнено е мисионера Thomas Stephens, който през 1583 г. година при изследване на индийския, и иранския, стигна до заключението, че тези езици имат много общи фонетични и морфологични аналогии с латинския, гръцкия и санскрит. По-късно такива прилики се откриха и класифицираха за почти всички европейски езици, от Filippo Sassetti, Marcus Zuerius van Boxhorn (който нарече европейските езици - скитски),  Sir William Jones и т.н. за да се стигне до  Thomas Young, който прецизира този термин на индоевропейски, понятие което се ползва и до днес.

Дотук добре. Имаме романска подгрупа на индоевропейския, имаме германска, келтска имаме и славянска подгрупа. Защо обаче населението от романската подгрупа – французи, италианци, испанци и т. н. не се наричани романи,  населението на германската подгрупа – холанци, германци, шведи и т.н. не се наричат и не са наричани германи, а само населението от славянската подгрупа – поляци, чехи, българи и т. н. се наричат славяни ?

Каква необходимост има от това ?

----------

Цялото е в док. формата - недовършено

Статията е публикувана преди 5 години, 2 месеца на 22 август 2013 г, и е видяна 6020 пъти

Мнения за Словени, склавени, славяни Споделете
вашето мнение!

Преди 5 години, 2 месеца bozman каза

Симеоне, ти майтапиш ли се !? Климентина Иванова е проф. старобългарис, т.е. на върха на научните титли индикиращи познания по старобългарски, тълкуването от а до я за старобългарския и т.н.. И тази свръх титулована персона НЕ ЗНАЕ как е "кръст" на старобългарски ? Ами какво знае - квас и водка ли как са на старобългарски !? В един ред съдържащ 3 думи и един глагол измекярчва и трите думи ! АКО това крайно произволно заменяне на едни думи с други ВОДЕШЕ към смисъла на този ред - би се приело, това е ясно, НО това ВОДИ до смисъл ПОДКРЕПЯЩ триезичната догма и скриващ де факто възхвалата на четвъртия черковен език от писара на "Прогласа . . .". Това не е невежество, като на Атил Джумбурлуто Симеоне, това си е за мен национално предателство в областта на културата ! Ще ти кажа и друго. Някъде към 90 г. работих тенекеджия-медникар в СУ, поправях покрива с други медникари-апапи, баш майстори. Хранехме се долу в Яйцето, покрай тази закусвалня се запознах с един проф. заклет партиец - Михаил Ангелов. Когато го будалках на тема СДС ме псуваше като каруцар. Та на една маса бяха седнали до нас Елка Константинова и тази дама Климентина Иванова, като ми е останало в паметта, че се казва Клементина - с Е. Нещо се завърза разговора по политиката, тогава вреше и кипеше на жълтите павета - Мишо Ангелов и Елка се скараха зая някакъв умрял активист, не му помня името, Елка го защищаваше, Мишо опонираше, чме бил рязал уши в някъде и стана голям панаир. Понеже Мишо Ангелов беше голям кибрит, по едно време, като се нагорещи спора, пусна лафа "всички милиционерски курви напълнихте университета ма, какво ми се правиш на светица", като махна към тяхната маса - а те бяха само двете на масата, Елка и климентина. На Елка Константинова, тя си беше все една такава весела в спора, веднага и изгасна усмивката и повече дума не обели на Мишо Ангелов. Аз съм добър наблюдател, Мишо я уцели точно в десятката, можеш да ми повярваш. Колко е била в "заточена" в Дулово Климентина, колко беше "демократка" Елка - ще се разбере след години, когато вече няма да сме живи. Да пукна обаче моментално, ако Мишо Ангелов не знаеше тъмните пътеки на тези дами - той си беше заклет партиен член, но крайно откровен и честен човек. Та такива ми ти работи за проф. старобългаристка, който не знае как е "кръст" или още по-лошият вариант - измекярчва старобългарските текстове. Поздрави.

Преди 5 години, 2 месеца sim4o каза

или са гети ..? .. но пак да повторя-интересът в нашите форуми и сайтове не е към тези въпроси, а по-скоро е към прабългари и т.н. препускания на коне, към бургарската морска пехота и разни други булгарски юначества - за славяните и от къде са се взели и що езикът име точно такъв, и на коя археологична култура, кой век са те носители - на никой не му пука .. като пусках тема, в някой форум - я имах 2-3 отговора, я не .. За Клементина ... хубаво де, доказал си , нещо греши .. според мене, тонът ти да е по-кротък .. не знам, само мое мнение давам ..

Преди 5 години, 2 месеца sim4o каза

1.Климентина Иванова, наистина е била репресирана ... 2.тя дава доста добри неща - цитирал съм я нея и Дуйчев, в споровете си със Сур+Сашо ,с Джумбурлу-Атила и разни други .. 3. ТЯ една от първите, подхваща "църковнославянския"и го приема за старобълтарски! .. .. това малка заслуга ли е - в онези времена .. според мене си малко остър, към възрастната жена .. иначе за славяни .. е голяма тема...от къде е названието (освен приетият и явно наложен 17 век ТЕРМИН имаме и САМОНАЗВАНИЕ и то древно)- , от къде са тези хора и т.н. .. опитах се, навремето да пиша по форуми, като дадох някой от най-интересните теории .. скити ли са .. венети ли .. с произход от Балканите ли са??! Нямаше обаче интерес никакъв - никой не го интересуваха загадките на произхода на славянските езици и народи - всеки тогава, по форумите се ровеше в произхода на някакви си там прабългари ..и като нямаше интерес - спрях и аз да пиша ..