От къде идват корените на българската република и на днешната политическа култура и традиция?!

При всички случаи портретите на Левски и Ботев или на който и да е друг национал-революционер тук нямат нищо общо...!

 Аз бих добавил към тях и професор Александър Цанков. Разбира се и той е обявен от днешната демокрация за "спорна личност", наред редица други абсолютно безспорни и доказани национал-патриотични личности от времето на Царство България- политици, учени, журналисти, писатели, индустриалци, банкери, военни... Хора ,които са действителен пример за подражание и повод за гордост на българските поколения!

Тук искам да спомена поне още две имена през чието идейно и политическо наследство минават моите корени и които са също толкова чужди за днешнитя елит,колкото Ванче Михайлов и Александър Цанков, например. Става дума за Тодор Икономов и Атанас Буров.Представители на българския политически консерватизъм, който вообще липсва от историята на българската република...

Наред с Ванче Михайлов върху "кървавия професор" са изсипани и натрупани най-големите купища лъжи и клевети. От обслужващия персонал на българската република...Но да видим откъде тръгват и докъде стигат корените на тази българска демократична република:

"...Парламентарната система на управление, когато е без контрол от опозицията, бързо се изхабява и разлага. Правителствата у нас, в България, падаха от власт не поради борбите на опозицията, а от собственните си недъзи, грешки и грехове. Една добросъвестна опозиция, с чувство и съзнание за отговорност, с разбиране кое е възможно и желателно и кое пакостно, е само полезна. Александър Малинов беше мой политически противник. Ние не се понасяхме и политически се различавахме, но той и Демократическата партия, чийто шеф бе, действително засилиха опозицията, но не отслабиха правителството. Какво представляваше другата опозиция?

Социалдемократите бяха представени с всичките свои първи хора, опитни политици и идейни опозиционери. Тяхното участие в управлението по-рано, преди режима на Стамболийски, ги беше доближило до така наречените буржоазни Демократически партии и бяха дорасли да бъдат реални и практични политици, земеделците бяха бяха плахи и нерешителни, защото чувстваха удара, който бе нанесен обаче имаха цялата възможност като легална опозиция да се проявят.

Българската комунистическа партия беше представена с една внушителна група народни представители - 20-30 души, повечето млади, необуздани и запалени хора, извратени и затъпени от една демагогия, насаждана от ония корифеи, които стояха зад тях и които бяха под заповедите на Москва. И те имаха пълна свобода за изявление в рамките на парламентарната практика и традиция. Обаче повечето, не, почти всички бяха прости хора, неинтелегентни, но послушни - очевидно бяха подставени лица, говореха по всички въпроси, речите им бяха заръчани, написани, проконтролирани от партийното им ръководство - тайното или явното. Речите им бяха във формата на изтрита и банална фразеология, украсена с всички ония словесни издевателства, с които е толкова богат болшевишкия политически речник.

Но тези господа злоупотребяваха с имунитета, който дава депутатския мандат. Свободно и безплатно летуваха и ползваха се с всички права и свободи, които даваше един демократичен режим. Но злоупотребяваха; те бяха явните агенти на тайните и конспиративни партийни подразделения, които прикриваха конспираторите, контрабандираха и разпространяваха забранена литература, някои от тях бяха зачислени в тайни терористични банди. Правителството беше принудено още в 1924 г. да внесе в парламента за одобрение Закон за защита на държавата. Това беше първия закон в Европа, ако не и в света, за борба срещу болшевишкокомунистическата опасност. По закона депутатите комунисти се отстраняват от парламента, ако Върховния касационен съд намери, по данните и доказателствата, които се представяха на съда, че вършат работи, несъвместими с депутатския им мандат, против държавната сигурност и обществения строй. И във всички народни събрания, не само по време на моето управление, но и на тия , които дойдоха след мен, те биваха отстранявани. Комунистическата партия беше на път да бъде съвършено унищожена и да изчезне или сведена до малка конспиративна организация, ако не бе Втората световна война, ако в Ялта, Казабланка, Техеран и Потсдам не им бе даден свободен пропуск за общо настъпление...."

(Александър Цанков."България в бурно време".ИК"Прозорец".1999г.с.200-202)

Книгата е издадена през 1953 г. на запад, в българското издание пише , че е благодарение на Милка и Славка, двете дъщери на професор Александър Цанков, които притежават оригиналните ръкописи на спомените му.

На умния и толкова му стига, а за другите ще припомня думите на някой си Мирабо:

" Човекът е като заека - хваща се за ушите!". За това много помага късата памет на народните маси и неуморната дейност на съответните деятели. Затова пък Господ е дал на този свят вълчето племе и безсмъртния и непобедим дух на - БУЛГ!

Намерих един видиоматериал, който напълно спада към малко известните факти от историята на българите! Доскоро се смяташе, че няма българи, които да са оказали съпротива на болшевишкия комунистически окупатор... А Русия тук няма нищо общо, не е виновна тоягата а този ,който я държи... Клипа е исторически а не политически, макар, че всеки боядисан или не комунист с гузна съвест ще го обяви веднага за фашистки... Фашисти в България са ПК"Звено" и БКП откъдето тръгват корените на Българската република, докато стигнат до ОФ и фалшивия референдум!

Република не е най-големия грях и унищожително нещо на този свят. Под формата на изборна монархия(днешните президентски републики) нея я има и в българските държавни традиции. Това е Ханството(Княжество или Тарханство, но при ханството властта не е наследственна  а владетелят се избира пожизненно.Древния Рим е възникнал под тази форма например...)

Но тя следва да е установена законно и да е плод на български вътрешно политически акт!

Иначе пак няма да има нищо общо с никакви българи и български интереси а лъжата и шизофренията няма да имат край!

Като начало могат да върнат старото име на връх Мусала - ТАНГРА!

Това е динственното нещо с което новия президент би могъл да остане в историята.

Друг български вътрешнополитически акт като пример мога да дам решението на Желю Желев да премахне жителството! Относно премахването на член 1 от старата конституция той се изложи,но тук премахна формата на комунистическото крепостничество без да пита никого..!

Може да се добави и поведението на Иван Костов по време на кризата в бивша Югославия, всичко останало е влачене по течението и тарикътлъци по време на доброволно изпълняване на чужди условия и изисквания. И по нищо не се отличава от политиката на БКП преди това.

Слугата е слуга навсякъде и във всичко, затова няма чувство за държавност и достойство  и е бедствие за народа си ако го сложат да управлява.

А  дори един васал бива уважаван и от чужди и от свои ако се държи достойно и благородно към тях.Това означава лоялност и изпълнение на задълженията - но не само към господаря си ,но и към народа си!!!

Затова една част от народните маси все още си спомнят за Тодор Живков...Макар да не беше благородник а селски хитрец.

Статията е публикувана преди 5 години, 8 месеца на 07 март 2012 г, и е видяна 4451 пъти

Мнения за От къде идват корените на българската република и на днешната политическа култура и традиция?! Споделете
вашето мнение!

Преди 5 години, 5 месеца Атил отговори на Комар

Смотльо, докато си в този сайт ще се научиш да си мериш думите. Това, че си исторически неграмотник е видно отвсякъде, но това, че се опитваш да заместваш липсата на елементарни знания с махленски език просто няма да ти се получи. При следваща подобна сеновско-махленска проява те изпарявам оттук.

От къде идват корените на българската република и на днешната политическа култура и традиция?! Приятна модерация!А отговора мисля ,че е ясен и разбран и без коментари и разсъждения!Общо взето мойта скромна махленска личност отдавна е "изпарена" от убийците и мародерите на републиката. Освен това тук отдавна не досаждам на рахатлъка на никого.Думите и хората отлитат написаното остава !

Преди 5 години, 5 месеца Комар отговори на Атил

Нищо не бих ти отговорил и няма да ти отговоря...

Смотльо, докато си в този сайт ще се научиш да си мериш думите. Това, че си исторически неграмотник е видно отвсякъде, но това, че се опитваш да заместваш липсата на елементарни знания с махленски език просто няма да ти се получи. При следваща подобна сеновско-махленска проява те изпарявам оттук.

Преди 5 години, 5 месеца Атил каза

Нищо не бих ти отговорил и няма да ти отговоря,защото ти като няколко други активисти тук си надменен,глупав и нагъл червен израстък,който вообще не обръща никакво внимание на аргуметите и отговорите на опонента си! Така че на теб отговори не ти се полагат!Защото е безсмисленно!Написано беше черно на бяло че никакви клаузи,спорни и безспорни не са спазени от Сърбия и Гърция. Те правят таен антибългарски съюз.Със знанието на руския цар. Никакви доценти и продуценти не могат да повлияят или да променят това което е било. Така ,че от тях нищо не зависи.Върви в блога ми да прочетеш за Александър Цанков и за чичковите червенотиквеничковчета- "творци на новата и старата история"...

Преди 5 години, 5 месеца Комар отговори на Атил

Пак водопад от празни приказки Разбрахме, че си чел ТК още преди 1879 г. Но, естествено, че не си я разбрал. И това ти го казвам като юрист, а не като историк (сега очаквам да ми кажеш че си измислил и правото!) Историята на търновското издателство, драги Атиле, е писана от учени, сред които има и доценти като Пламен Павлов, но това определено ти е убягнало... Колкото до неистовите ти крясъци относно арбитряжа на Русия, би ли ми отговорил в кой акт е предвиден той, дали не е същият, който предвижда спорна и безспорна зона и от кои страни е подписан? Пък после ще дискутираме останалите ти свободни съчинения

Преди 5 години, 5 месеца Атил каза

На мене пък за пореден път ми стана ясно,че на тебе а не само нищо не ви е ясно. Дори когато ясно и на литературен български език е написано. Търновската конституция не бяхте ми цитирали и това доживях тука...Аз когато съм я чел, в републиката ви нея още никъде я нямаше в наличност за четене. Отново не вдяваш дори на сантиметър за какво става въпрос.А цитата в случая е много смешен! А колко ти си смешен с дилетантските си напъни да се правиш на историк го оставям за сеир на другите.Още малко и ще се изравниш Боцмана...Но тук не става въпрос май за дилетантсво и незнание а за мръсотия и лицемерна пропаганда! Кобурга на нищо не е играл а тръгна да гони разбойници и мародери и нарушители на съюзния договор! През цялото време сръбските и гръцките части провокират и изтласкват българските войски от предните линии. В цяла Македония е въведен терористичен режим , който има за цел да обезличи национално населението на областта. Българският език е забранен, училищата са затворени, българските свещеници прогонени, а населението е принудено да се обяви съответно за сръбско и гръцко. В някои отношения режимът на новите окупатори надминава дори познатите от турско време похвати.Общественното мнение все повече и повече настоява да се накажат вероломните съюзници. Цар Фердинанд и първият му помощник ген.Савов решават да окажат военен натиск върху бившите съюзници, за да ги принудят да бъдат отстъпчиви в предстоящите преговори. По-късно това се отддава но само по отношение на Сърбия и особенно на Гърция,чиято армия е обкръжена и застрашена от унищожение в Кресненското дифиле! Царя не дооценява вероломството и мръсотията на руския цар и на влашките цинцари(широко заимствани от техните политически и духовни последователи и до днес както си личи дори тук).Смяната на правителството няма никакво значение за никого и дали е Данев или Радославов на никого не му пука. Руския "граждански" цар дава карт бланш на Румъния и тя напада с 500 хилядна армия незащитения български север.Турция без да обявява война и да дреме за граждански права и международни закони и договори пресича линията Мидия -Енос и овладява Одринския вилает. България се оказва във война на четири фронта. Ситуация непосилна дори за коя да е велика сила тогава. И недей да лъжеш и клеветиш публично Царя,(колкото до поредните нападки и лъжи срещу мене - това няма значение и не ми пука).Каква е гаранцията за преговори и споразумения в един ели друг вид, в един или друг вариант- кагато те се нарушават и погазват от другите?!? Със пасивното или активното съдействие на Арбитъра. За какво можене на Царя ми дрънкаш тогава?И какво съм си измислил? Вие си измисляте уйдурми и конструкции- откакто съм се появил тук.Читателите поне са свидетели. Скоро в чест на светлата дата 9 юни ще пиша за Александър Цанков в хунобългарския блог на Валентин Иванов-Атил, на който така и не му излезе снимката тук а стои едно черно петно като че ли приживе сте ме убили и погребали! И не лъжи хората че си измислям нещо, защото някой глупак може да повярва. В случая се базирам на "Кратка история на Българския народ" изд."Ровита" В.Търново,2004 г. Писали са я четирима професори. Статите ми и те са базирани на трудовете на професори и академици. Затова пък има бол коментари от зелени и изкуфели тикви. И между тях ти си един от най-свестните и Слава Богу.

Преди 5 години, 5 месеца Комар отговори на Атил

Царете са искали промени заради убеждението,че партиите са разбойнически шайки, продажни,подкупни и мислещи най-напред за себе си. Проблема на...

Явно е, че си съчинил много редове, но нищо издържано. Накратко: чл. 17 от ТК: "Князьтъ е представитель на Княжеството въ всичките му сношения съ иностранните държави. Отъ негово име и съ пълномощие отъ Народното Събрание се свързватъ съ Правителствата на съседните държави особни сговори за работи по управлението на Княжеството, за които се изисква участието и съдействието на тия правителства." Та, кои партии, казваш, са продажни и искат България да се сгромоляса? Тези. дето не могат сами да преговарят и на които им е нужно да се заобиколи НС, в което те имат мнозинство ли? Не ме засмивай! Просто наследникът на Орлеаните и Бурбоните не може да бъде гражданин, а в началото на века му се иска да е крал, ама голям. И, казваш, сърби и гърци ни били виновни. Да, ама не съвсем баш. Защо кобургът не предвиди граници в съюзния ни договор с гърците? Защото искаше да ги цака със собствената им слабост, а прецаканият беше самият той, а с него и България! И защо вместо да чака упорито арбитража хукна да си играе на война през 1913 г. Нали "продажният" Данев искаше арбитража, а се оказа изненадан? А после кой взе едни милиони за лично ползване от една немска банка и си докара Радославов за премиер и либералите за спътници? Да не би пък да е твоят идол с обратната захапка?

Преди 5 години, 5 месеца Атил каза

Царете са искали промени заради убеждението,че партиите са разбойнически шайки, продажни,подкупни и мислещи най-напред за себе си.По същия начин е разсъждавал и Батемберг и Народната партия.Така е бил принуден да действа по едно време и цар Борис за да обуздае и противодейства на превратаджиите,имащи позиции и във войската и във международните интернационали и унищожители на монархии в Европа.Левите партии като БКП и БЗНС са били от същата групировка.След Втората световна война на тази групировка и се дава карт бланш за всеобщо настъпление в България.Техните наследници са власт и притежават тази република изцяло и досега. Перманентната трета национална катастрофа е тяхно дело, деградацията и тихия геноцид - също. И тук турците,сърбите,гърците,руснаците,румънците ,вече наистина нямат нищо общо... Проблема на хората получили комунистическо образование и възпитание е че гледат на света и на миналото му(че и на бъдещето) през червени очила.Греховете на една друга династия - Шишмановците са в пъти по-големи от тези на Кобургите. Пред тях Кобургите са света вода ненапита! Само ,че от миналото на Третото българско царство се вадят дивиденти(по-скоро фабрикуват) за политиката на същата тази антибългарска републиканско-лява групировка, която и сега е на власт. Оттам е наложените стереотипи и модели върху общественното мнение и до сега. Как започва всичко с "греховете и паденията на единственно виновния Кобург"?! Точно на 19 май 1913 година двата български съюзника - СЪРБИЯ И ГЪРЦИЯ - сключват нов, ТАЕН СЪЮЗЕН ДОГОВОР, насочен против България!Договорът предвижда двете страни да си оказват взаимна помощ с всичките си въоръжени сили, с които разполагат, ако бъдат нападнати от трета страна. Те се задължават ДА НЕ ВЛИЗАТ В НИКАКВО СПОРАЗУМЕНИЕ С БЪЛГАРИЯ и взаимно поддържат своите териториални искания, като изрично се подчертава, ЧЕ ДВЕТЕ СТРАНИ ТРЯБВА ДА ИМАТ ОБЩА ГРАНИЦА В МАКЕДОНИЯ. Това означава ,че спорната и безспорната зона ще останат в сръбски и гръцки ръце. Към този съюз се присъединява и Черна гора. От своя страна руския император Николай II веднага изрично предупреждава българския цар и сръбския крал да не влизат във воъръжен конфликт ,който може да взриви съюза(кой съюз?). България отвръща, че очаква арбитража, но не разбира, че императорът търси някаква причина, за да се отърве от ролята си на арбитър. В Петербург са си решили вече уравнението : Одрин за България, Солун за Гърция, Битоля за Сърбия. Военни заслуги,национални, етнографски, икономически и исторически права и договорености за руския цар и правителство вече нямат никакво значение. Точно на 9 юни 1913 година в двореца Враня се провежда коронен съвет, който задължава правителството в да се обърне към Русия с молба в седемдневен срок да се произнесе по арбитража. Външния министър Сазонов иска в срок от 4 дни България и Сърбия да подготвят своите искания(?! нали исканията са определени преди началото на войната?!)На пръв поглед все пак, като че ли всичко върви добре. Но илюзията трае само 3 дни. Сръбския министър-председател Н.Пашич подава оставка, като заявява, че само сръбската Скупщина може да промени териториите на кралството. Руският цар заминава на риболов в Балтийско море, а Сазонов заявява, че България се била позволила да определя срокове на самия император. Потърпевшия е обявен за виновен и присъдата на практика е издадена!