Dragota
Новодошъл
Респект: 0
Неактивен
Публикации: 2
|
 |
« -: август 30, 2007, 14:26:47 » |
|
Здравейте на всики. От известно време влизам в тоя сайт и форум и открих доста интересни теми, мнения, статии и прочие писания по българската история. Интереса ми към историята е чисто любителски при все че в рода ми има и доста професионални историци. Както и да е. От прочетеното в този сайт и форум, а и в доста други ми прави впечатление острата ненавист, омраза и простотия с които ни заливат "братята" македонци в електроното пространство, медии и кадето могат. Това естествено много ме подразни и възмути като патриот и родолюбец, но също така и ми припомни нещо. Аз съм от североизточна България. Като дете и ученик с току що пробудил се интерес към историята си спомням, че ходех при дядо ми който беше роден през 1908г. (бог да го прости) и споделях наученото в училище с него особено за новата ни история на една голяма част от която той беше свидетел. Естествено ставало е дума за национално освободителното движение в българия, войните и естесвено скъпите на всички нас македония и македонците. Какво беше очудването ми когато дядо ми се изказа меко казано презрително и с отвращение за тях (имам предвид македонските бежанци). За дядо ми тия хора бяха синоним на престъпници крадци и бандити. Всъщност за него те бяха по долни и от циганите, а и циганите по това време са били по на почит от днес но това е друга тема. Цитирам по памет "Македонците бяха големи мизерници, не се къпеха, не се перяха, серяха и пикаеха дето им паднеше и бяха много нагли, смятаха че всичко им се полага, навираха се навсякаде а като ги изгониш псуваха на майка налитаха на бой и се връщат вечер да правят мизерии". Често тия бежанци са се организирали на банди и са крадяли де що има, основно кокошки, агнета, покъщнина, не рядко са извършвали и изнасилвания. Месните хора естествено не са стояли безучастно, по селата са се организирали патрули за да се пазят от тази паплач. Питал съм и много други възрастни хора и всички са ми казвали едно и също - същото което ми е разказвал и дядо ми. По селата от моя край (без бежанските разбира се) сред старите хора македонец е синоним на бандит и най-долна измет. Държа да подчертая, че това е самата истина който има възможност може да провери. Какво ги е карало тия хора да се отнасят с такава омраза към своите сънародници които са им предлагали подслон и храна!? Вярно е че бежанската орисия не е лека, хората са загубили дома си, имуществото си, но това причина ли е да се отнасяш като мародер към останалите които не са имали това нещастие? Проблема е че от тогава до сега явно отношението на макетата към останалата част от българския народ не се е променило към по-добро, а към по-лошо. На какво се дължи това!? На това че се чувстват предадени и изоставени от българската държава? Но политиците са едно а народа е друго нещо. Или просто манталитета и мисленето им е такова? По скоро мисля, че е последното. Достатъчно е да погледнем борбите за национално освобождение и участието на макетата в него или по-скоро липсата на такова /за справка априлското възстание/. Според Капитан Петко Войвода /вечна му памет/ който е изпратен от руснаците да организира и вдигне възстание в Македония след края на руско-турската война, барута на македонците бил още доста влажен за вдигане на освободително възстание. Някаде бях чел, че точните му думи били че "в македония са си пикали и срали на барута и скоро там няма да се освободят" уви бил е прав. Дори днес когато си имат "независима" държава те пак не са свободни и си остават роби по душа.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
КГ
|
 |
« Отговор #1 -: декември 08, 2007, 21:19:09 » |
|
Не знам с кого дядо ти е контактувал, но няма как да се съгласим с него. Нито пък с капитан Петко, за който за пръв път чувам да е ходил в Македония. Мисля, че го бъркаш с някого.
Македония дава много от най-добрите българи; най-добрата част от населението, тези, които най-не могат да търпят, се преселват в Царство България на няколко бежански вълни. София има цели квартали, например Гевгелийски, които са направени от македонци.
Така че, мисля че си в голяма грешка.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
vekil
|
 |
« Отговор #2 -: януари 21, 2008, 22:59:32 » |
|
Съгласен съм с Драгота.Аз съм от същия край и дедовците имитирайки диалекта казваха "шо е макя все е лайно".Но явно модераторите са от македонски произход, приети и оземлени(богато) от майка България, или революционери рекетирали здравия политически смисъл и здраво окупирали разбойнически власта в България след последните мохикани от Априлското въстание и БРЦК.
|
|
|
|
« Последна редакция: януари 21, 2008, 23:18:52 от vekil »
|
Активен
|
|
|
|
|
vekil
|
 |
« Отговор #3 -: март 27, 2008, 23:17:30 » |
|
Едва ли бежанците са най добрите българи.Не мога да си представя ако най добрите българи бяха побягнали от Шипка, Чаталджа, Три Уши, НЕШКОВ ВРЪХ, Тутракан, Батак, Перущица и още, и още...
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
Torin
|
 |
« Отговор #4 -: април 01, 2008, 14:50:03 » |
|
А бе ,североизточните, що не се поинтересувате какво е мнението на хората на юг от Стара планина за вас, пък тогава говорете за други области от родината и какви били там хората... 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
vekil
|
 |
« Отговор #5 -: април 03, 2008, 15:27:06 » |
|
Добро е.Щом стана Съединението.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
|
|
Гесер Курултаев
|
 |
« Отговор #7 -: май 10, 2008, 08:27:37 » |
|
Съгласен съм с Драгота.Аз съм от същия край и дедовците имитирайки диалекта казваха "шо е макя все е лайно".Но явно модераторите са от македонски произход, приети и оземлени(богато) от майка България, или революционери рекетирали здравия политически смисъл и здраво окупирали разбойнически власта в България след последните мохикани от Априлското въстание и БРЦК.
Вярно е, че в Северо-източна България, поради по-дългото влияние на прабългари, кумани, а и по-късните кумани-татари си има по-фини и изтънчени отношения между хората, а македонците, които са с повече западна кръв са били по-примитивни. ОБАЧЕ, в днешно време имаме ГЛОБАЛИЗАЦИЯ. И поради това можеш да намериш много образован и тих македонец и в същото време доста разюздан и псуващ чуваш! Така че, независимо какво е било едно време, днес е друго. Може и да се учудите, ама днес има както американки, които се пазят да се женят девствени, така и китайки, които правят групов секс и не им дреме, даге! Ето защо призовавам Векилчо да е по-малко категоричен, защото не познава всеки един ДНЕШЕН македонец и не знае дали Кило Делчевски не е по-нормален от, примерно, Векил Иванов или друг добруджанец.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
vekil
|
 |
« Отговор #8 -: май 14, 2008, 06:16:00 » |
|
Вярно е, че в Северо-източна България, поради по-дългото влияние на прабългари, кумани, а и по-късните кумани-татари си има по-фини и изтънчени отношения между хората, а македонците, които са с повече западна кръв са били по-примитивни. ОБАЧЕ, в днешно време имаме ГЛОБАЛИЗАЦИЯ. И поради това можеш да намериш много образован и тих македонец и в същото време доста разюздан и псуващ чуваш! Така че, независимо какво е било едно време, днес е друго. Може и да се учудите, ама днес има както американки, които се пазят да се женят девствени, така и китайки, които правят групов секс и не им дреме, даге! Ето защо призовавам Векилчо да е по-малко категоричен, защото не познава всеки един ДНЕШЕН македонец и не знае дали Кило Делчевски не е по-нормален от, примерно, Векил Иванов или друг добруджанец. Векил Ванов ли имаш впредвид.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
Гесер Курултаев
|
 |
« Отговор #9 -: май 16, 2008, 15:57:58 » |
|
Вярно е, че в Северо-източна България, поради по-дългото влияние на прабългари, кумани, а и по-късните кумани-татари си има по-фини и изтънчени отношения между хората, а македонците, които са с повече западна кръв са били по-примитивни. ОБАЧЕ, в днешно време имаме ГЛОБАЛИЗАЦИЯ. И поради това можеш да намериш много образован и тих македонец и в същото време доста разюздан и псуващ чуваш! Така че, независимо какво е било едно време, днес е друго. Може и да се учудите, ама днес има както американки, които се пазят да се женят девствени, така и китайки, които правят групов секс и не им дреме, даге! Ето защо призовавам Векилчо да е по-малко категоричен, защото не познава всеки един ДНЕШЕН македонец и не знае дали Кило Делчевски не е по-нормален от, примерно, Векил Иванов или друг добруджанец. Векил Ванов ли имаш впредвид. Не, просто давах примери с типични имена. Нищо конкретно.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
vekil
|
 |
« Отговор #10 -: май 21, 2008, 00:21:28 » |
|
Питай пък да видим, какво ще ти кажат за гладните бедни роднини на север от планината, хаха  Торин не те знам откъде си обаче преди 20 тина години бедните и гладни роднини бяха в Южна България.Веднъж с влак попаднах 78 година като дете на някакво екскурзионно летуване - все едно съм в турция.В нашите гари имаше - разпоредителки, униформени пикола, осветление, електрокари с багажа и пощата,сладоледаджии и невероятните бдж салами, точно разписание, организиран денонощен градски транспорт, таксита обслужващи жп гарата но и задължени да са там денонощно.Попаднахме в южна България - гарата в Стара загора.Тумба пияни цигани в ресторанта, сръбскотурскоциганска музика на мах, пълна тъмнина и 2 часа закъснение на влака за Пловдив и Лелеяните Родопи.И по късно като студент съм пътувал нееднократно и от север и от юг.Братче Южна България си беше дива индия.Пловдив беше едно голямо работническо общежитие а латернаджийте(бяха няколко +5,6 цигулари цигани.) в стария град се претрепваха за парсата.Виж като се качиш на Пампорово вече заприличваше на Северна България, и със голямо въображение на Европа.Да не ти говоря за Карнобат, Пазарджик, Ихтиман, Сливен(там хванах пучи въшки на гарата докато охранявахме новите Т-72(като стари кучета скатавки), бях и в Свиленград - сякаш съм попаднал във филм на Костурица - Пихме пърцуца три пъти на ден и домакините цял ден клаха един заек дето накрая умря от страх и в крайна сметка го доубих, одрах, разфасовах, подготвих кожата за обработка и т. н.Или за ямболските села дето си нямат и дворна тоалетна а серат в доматите и царевичака в градината. Па за морето въобще да не ти говоря.
|
|
|
|
« Последна редакция: май 21, 2008, 00:25:22 от vekil »
|
Активен
|
|
|
|
|
ninja
|
 |
« Отговор #11 -: май 21, 2008, 01:11:59 » |
|
Малко "регионализъм". (Или коя е по-Богатата ,част от България.)  Ще го кажа с една дума (айде две) "Златна Добруджа" Иначе нали е региоална тематиакта ,ами какво става с вниманието към Гагузите ,Бесарабските ,Кримските ...  Се маке,маке,маке,маке,маке
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
ninja
|
 |
« Отговор #12 -: май 21, 2008, 01:41:28 » |
|
 Леле това е яка тема,всеизвесно е ,че най-"кривите" Българи са Македонците и Добруджанци.  Тука ще падат глави  Иначе по темата, (не прочетох първи пост отначало) ами,това дето го разправяш,ми зучи като "клин" в нащо българско единство писан от "Македонистите" леко. Мога да ти кажа точния термин за Македонец от Добруджанец. без да се убиждате, КРИВ  ,ЛЮТ  и най-убидното МАГАРЕ.  Дали някои е правил мизерий,сигурно, глад, несигурност,отритнатост,репресий... Иначе "изнасилвания", "най-долна измет" такива ,просто неподхожда за едни доскоро,изтезавани и прокудени... А и да го кажа повечето МАкета,си строят веднага домове,което си е много показателно колко от тея обвинения са "почвени" Долавям поредната,конспирация на МАКЕДОНИЗМА,в тебе и твоя Дядо? Една Аритметика ,че да видиш кои имаш насреща  Ученика я сметни ,че моят дядо е 1927,а не съм чувал за Македония преди промените,ако ти си бая ПО-Голям от мен(не те знам честно откаде си чел в Училище преди 1989 за Македония)  Ехе даи едно писанце на you tube ,кои си (ако не съм те блокирал)  А на всички Северняци,Помаци,Добруджанци,Гагаузи,Шопи,Макета това да ви е за урок как се забиват клиновете. Следващия Път внимаваите,повече ,че ке улеимв капана. 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
vekil
|
 |
« Отговор #13 -: юни 02, 2008, 21:45:39 » |
|
Не съм чел за македонците,(и слава богу) ами сме ги траяли.Мен лично едно бабе ме претрепа за две зарзали в с. Светлен Поповско.Зарзалите висяха над тротоара.Баща ми отиде да се разправя но се оказа че е бежанка от Македония и поэтаму със специален статут.Пък цялата махала я беше намразила.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
vekil
|
 |
« Отговор #14 -: юни 02, 2008, 21:49:21 » |
|
В къщи първо се наядаха всички хлапета от махалата от дърветата пък после ако остане майка ми ще направи компоти или сладко.Елементарна разлика но екзистенциална.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|