БГ История |  РИМ |  ВСВ 
 За нас | Връзка с нас | За реклама  
БГ История - история, форум, галерия, онлайн чат
Начало | Търсене | Галерия | Форум | Забавни игри
Здравейте, Анонимен, Вход/Регистрация
 НАЙ-НОВИ |  НАЙ-КОМЕНТИРАНИ |  НАЙ-ЧЕТЕНИ |  ОТ ФОРУМА |  ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ 

Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?
юли 25, 2008, 10:23:19

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Страници: [1] 2 3   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Една гледна точка и няколко въпроса.  (Прочетена 9143 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Dragota
Новодошъл

Респект: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 2

Ел. поща
« -: август 30, 2007, 14:26:47 »

Здравейте на всики. От известно време влизам в тоя сайт и форум и открих доста интересни теми, мнения, статии и прочие писания по българската история. Интереса ми към историята е чисто любителски при все че в рода ми има и доста професионални историци. Както и да е. От прочетеното в този сайт и форум, а и в доста други ми прави впечатление острата ненавист, омраза и простотия с които ни заливат "братята" македонци в електроното пространство, медии и кадето могат. Това естествено много ме подразни и възмути като патриот и родолюбец, но също така и ми припомни нещо.
Аз съм от североизточна България. Като дете и ученик с току що пробудил се интерес към историята си спомням, че ходех при дядо ми който беше роден през 1908г. (бог да го прости)  и споделях наученото в училище с него особено за новата ни история на една голяма част от която той беше свидетел. Естествено ставало е дума за национално освободителното движение в българия, войните и естесвено скъпите на всички нас македония и македонците. Какво беше очудването ми когато дядо ми се изказа меко казано презрително и с отвращение за тях (имам предвид македонските бежанци). За дядо ми тия хора бяха синоним на престъпници крадци и бандити. Всъщност за него те бяха по долни и от циганите, а и циганите по това време са били по на почит от днес но това е друга тема. Цитирам по памет "Македонците бяха големи мизерници, не се къпеха, не се перяха, серяха и пикаеха дето им паднеше и бяха много нагли, смятаха че всичко им се полага, навираха се навсякаде а като ги изгониш псуваха на майка налитаха на бой и се връщат вечер да правят мизерии". Често тия бежанци са се организирали на банди и са крадяли де що има, основно кокошки, агнета, покъщнина, не рядко са извършвали и изнасилвания. Месните хора естествено не са стояли безучастно, по селата са се организирали патрули за да се пазят от тази паплач. Питал съм и много други възрастни хора и всички са ми казвали едно и също - същото което ми е разказвал и дядо ми. По селата от моя край (без бежанските разбира се) сред старите хора македонец е синоним на бандит и най-долна измет. Държа да подчертая, че това е самата истина който има възможност може да провери.
Какво ги е карало тия хора да се отнасят с такава омраза към своите сънародници които са им предлагали подслон и храна!? Вярно е че бежанската орисия не е лека, хората са загубили дома си, имуществото си, но това причина ли е да се отнасяш като мародер към останалите които не са имали това нещастие? Проблема е че от тогава до сега явно отношението на макетата към останалата част от българския народ не се е променило към по-добро, а към по-лошо. На какво се дължи това!? На това че се чувстват предадени и изоставени от българската държава? Но политиците са едно а народа е друго нещо. Или просто манталитета и мисленето им е такова?
По скоро мисля, че е последното. Достатъчно е да погледнем борбите за национално освобождение и участието на макетата в него или по-скоро липсата на такова /за справка априлското възстание/.
Според Капитан Петко Войвода /вечна му памет/ който е изпратен от руснаците да организира и вдигне възстание в Македония след края на руско-турската война, барута на македонците бил още доста влажен за вдигане на освободително възстание. Някаде бях чел, че точните му думи били че "в македония са си пикали и срали на барута и скоро там няма да се освободят" уви бил е прав. Дори днес когато си имат "независима" държава те пак не са свободни и си остават роби по душа.
Активен
КГ
Участник

Респект: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 36

Ел. поща
« Отговор #1 -: декември 08, 2007, 21:19:09 »

Не знам с кого дядо ти е контактувал, но няма как да се съгласим с него. Нито пък с капитан Петко, за който за пръв път чувам да е ходил в Македония. Мисля, че го бъркаш с някого.

Македония дава много от най-добрите българи; най-добрата част от населението, тези, които най-не могат да търпят, се преселват в Царство България на няколко бежански вълни. София има цели квартали, например Гевгелийски, които са направени от македонци.

Така че, мисля че си в голяма грешка.
Активен
vekil
Академик

Респект: 6
Неактивен Неактивен

Публикации: 595

Ел. поща
« Отговор #2 -: януари 21, 2008, 22:59:32 »

Съгласен съм с Драгота.Аз съм от същия край и дедовците имитирайки диалекта казваха "шо е макя все е лайно".Но явно модераторите са от македонски произход, приети и оземлени(богато) от майка България, или революционери рекетирали здравия политически смисъл и здраво окупирали разбойнически власта в България след последните мохикани от Априлското въстание и БРЦК.
« Последна редакция: януари 21, 2008, 23:18:52 от vekil » Активен
vekil
Академик

Неактивен Неактивен

Ел. поща
« Отговор #3 -: март 27, 2008, 23:17:30 »

Едва ли бежанците са най добрите българи.Не мога да си представя ако най добрите българи бяха побягнали от Шипка, Чаталджа, Три Уши, НЕШКОВ ВРЪХ, Тутракан, Батак, Перущица и още, и още...
Активен
Torin
Академик

Респект: 2
Неактивен Неактивен

Публикации: 151

« Отговор #4 -: април 01, 2008, 14:50:03 »

А бе ,североизточните, що не се поинтересувате какво е мнението на хората на юг от Стара планина за вас, пък тогава говорете за други области от родината и какви били там хората...  Wink
Активен
vekil
Академик

Неактивен Неактивен

Ел. поща
« Отговор #5 -: април 03, 2008, 15:27:06 »

Добро е.Щом стана Съединението.
Активен
Torin
Академик

Респект: 2
Неактивен Неактивен

Публикации: 151

« Отговор #6 -: април 03, 2008, 20:54:59 »

Питай пък да видим, какво  ще ти кажат за гладните бедни роднини на север от планината, хаха Grin Grin
Активен
Гесер Курултаев
Академик

Респект: -8
Неактивен Неактивен

Публикации: 260

Ел. поща
« Отговор #7 -: май 10, 2008, 08:27:37 »

Съгласен съм с Драгота.Аз съм от същия край и дедовците имитирайки диалекта казваха "шо е макя все е лайно".Но явно модераторите са от македонски произход, приети и оземлени(богато) от майка България, или революционери рекетирали здравия политически смисъл и здраво окупирали разбойнически власта в България след последните мохикани от Априлското въстание и БРЦК.

Вярно е, че в Северо-източна България, поради по-дългото влияние на прабългари, кумани, а и по-късните кумани-татари си има по-фини и изтънчени отношения между хората, а македонците, които са с повече западна кръв са били по-примитивни. ОБАЧЕ, в днешно време имаме ГЛОБАЛИЗАЦИЯ. И поради това можеш да намериш много образован и тих македонец и в същото време доста разюздан и псуващ чуваш! Така че, независимо какво е било едно време, днес е друго.
 Може и да се учудите, ама днес има както американки, които се пазят да се женят девствени, така и китайки, които правят групов секс и не им дреме, даге!
 Ето защо призовавам Векилчо да е по-малко категоричен, защото не познава всеки един ДНЕШЕН македонец и не знае дали Кило Делчевски не е по-нормален от, примерно, Векил Иванов или друг добруджанец.

Активен
vekil
Академик

Неактивен Неактивен

Ел. поща
« Отговор #8 -: май 14, 2008, 06:16:00 »

Вярно е, че в Северо-източна България, поради по-дългото влияние на прабългари, кумани, а и по-късните кумани-татари си има по-фини и изтънчени отношения между хората, а македонците, които са с повече западна кръв са били по-примитивни. ОБАЧЕ, в днешно време имаме ГЛОБАЛИЗАЦИЯ. И поради това можеш да намериш много образован и тих македонец и в същото време доста разюздан и псуващ чуваш! Така че, независимо какво е било едно време, днес е друго.
 Може и да се учудите, ама днес има както американки, които се пазят да се женят девствени, така и китайки, които правят групов секс и не им дреме, даге!
 Ето защо призовавам Векилчо да е по-малко категоричен, защото не познава всеки един ДНЕШЕН македонец и не знае дали Кило Делчевски не е по-нормален от, примерно, Векил Иванов или друг добруджанец.

Векил Ванов ли имаш впредвид.
Активен
Гесер Курултаев
Академик

Респект: -8
Неактивен Неактивен

Публикации: 260

Ел. поща
« Отговор #9 -: май 16, 2008, 15:57:58 »

Векил Ванов ли имаш впредвид.

Не, просто давах примери с типични имена. Нищо конкретно.
Активен
vekil
Академик

Неактивен Неактивен

Ел. поща
« Отговор #10 -: май 21, 2008, 00:21:28 »

Питай пък да видим, какво  ще ти кажат за гладните бедни роднини на север от планината, хаха Grin Grin
Торин не те знам откъде си обаче преди 20 тина години бедните и гладни роднини бяха в Южна България.Веднъж с влак попаднах 78 година като дете на някакво екскурзионно летуване - все едно съм в турция.В нашите гари имаше  - разпоредителки, униформени пикола, осветление, електрокари с багажа и пощата,сладоледаджии и невероятните бдж салами, точно разписание, организиран денонощен градски транспорт, таксита обслужващи  жп гарата но и задължени да са там денонощно.Попаднахме в южна България - гарата в Стара загора.Тумба пияни цигани в ресторанта, сръбскотурскоциганска музика на мах, пълна тъмнина и 2 часа закъснение на влака за Пловдив и Лелеяните Родопи.И по късно като студент съм пътувал нееднократно и от север и от юг.Братче Южна България си беше дива индия.Пловдив беше едно голямо работническо общежитие а латернаджийте(бяха няколко +5,6 цигулари цигани.) в стария град се претрепваха за парсата.Виж като се качиш на Пампорово вече заприличваше на Северна България, и със голямо въображение на Европа.Да не ти говоря за Карнобат, Пазарджик, Ихтиман, Сливен(там хванах пучи въшки на гарата докато охранявахме новите Т-72(като стари кучета скатавки), бях и в Свиленград - сякаш съм попаднал във филм на Костурица - Пихме пърцуца три пъти на ден и домакините цял ден клаха един заек дето накрая умря от страх и в крайна сметка го доубих, одрах, разфасовах, подготвих кожата за обработка и т. н.Или за ямболските села дето си нямат и дворна тоалетна а серат в доматите и царевичака в градината. Па за морето въобще да не ти говоря.
« Последна редакция: май 21, 2008, 00:25:22 от vekil » Активен
ninja
Знаещ

Респект: 1
Неактивен Неактивен

Публикации: 146

« Отговор #11 -: май 21, 2008, 01:11:59 »

Малко "регионализъм". Grin

(Или коя е по-Богатата ,част от България.) Grin

Ще го кажа с една дума (айде две)

"Златна Добруджа"  Grin

Иначе нали е региоална тематиакта ,ами какво става с вниманието към Гагузите ,Бесарабските ,Кримските ... Huh?

Се маке,маке,маке,маке,маке Wink

Активен
ninja
Знаещ

Респект: 1
Неактивен Неактивен

Публикации: 146

« Отговор #12 -: май 21, 2008, 01:41:28 »

Grin Grin Grin

Леле това е яка тема,всеизвесно е ,че най-"кривите" Българи са Македонците и Добруджанци. Grin Grin Grin

Тука ще падат глави  Grin Grin Grin

Иначе по темата, (не прочетох първи пост отначало) ами,това дето го разправяш,ми зучи като "клин" в нащо българско единство писан от
"Македонистите" леко.

Мога да ти кажа точния термин за Македонец от Добруджанец.

без да се убиждате, КРИВ Grin,ЛЮТ Grin и най-убидното  МАГАРЕ. Grin

Дали някои е правил мизерий,сигурно, глад, несигурност,отритнатост,репресий...

Иначе "изнасилвания", "най-долна измет" такива ,просто неподхожда за
едни доскоро,изтезавани и прокудени...

А и да го кажа повечето МАкета,си строят веднага домове,което си е много показателно колко от тея обвинения са "почвени"

Долавям поредната,конспирация на МАКЕДОНИЗМА,в тебе и твоя Дядо?

Една Аритметика ,че да видиш кои имаш насреща Wink

Ученика я сметни ,че моят дядо е 1927,а не съм чувал за Македония преди
промените,ако ти си бая ПО-Голям от мен(не те знам честно откаде си чел в Училище преди 1989 за Македония) Grin

Ехе даи едно писанце на you tube  ,кои си (ако не съм те блокирал) Grin

А на всички Северняци,Помаци,Добруджанци,Гагаузи,Шопи,Макета това да ви е за урок как се забиват клиновете.

Следващия Път внимаваите,повече ,че ке улеимв капана. Roll Eyes

Активен
vekil
Академик

Неактивен Неактивен

Ел. поща
« Отговор #13 -: юни 02, 2008, 21:45:39 »

Не съм чел за македонците,(и слава богу) ами сме ги траяли.Мен лично едно бабе ме претрепа за две зарзали в с. Светлен Поповско.Зарзалите висяха над тротоара.Баща ми отиде да се разправя но се оказа че е бежанка от Македония и поэтаму със специален статут.Пък цялата махала я беше намразила.
Активен
vekil
Академик

Неактивен Неактивен

Ел. поща
« Отговор #14 -: юни 02, 2008, 21:49:21 »

В къщи първо се наядаха всички хлапета от махалата от дърветата пък после ако остане майка ми ще направи компоти или сладко.Елементарна разлика но екзистенциална.
Активен
Страници: [1] 2 3   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: